Buky jsou asi v deseti druzích rozšířené po celém mírném pásmu severní polokoule. Nejvíce jim svědčí chladnější a vlhčí klima a vlhké vápenité půdy. Dorůstají do výšky až 40 m a mají nápadnou dalece rozvinutou korunu, širokou až 15 m. V krajině stojí buk jako král a například v Anglii tento strom nazývají „matkou lesa“.

Zajímavosti

Dříve mnoho zemědělců hnalo svá stáda do lesů. Bukvice jsou totiž výbornou potravou pro prasata, kozy a ovce zase okusovaly mladé výhonky, což brzdilo buky v jejich šíření.

Bukové dřevo je vyhlášeným palivem, zvláště do krbů. Je tvrdé a vydává velké množství tepla. Hladká šedá kůra stromů přímo vyzývá k vyrývání znaků a písmen, což znají hlavně milenci. Statisticky je také dokázáno, že bukům se vyhýbají blesky. Pravděpodobně je to způsobeno kořeny buků, které rostou ploše rozprostřeny mělce pod povrchem půdy.

Léčivé účinky

Používanými částmi jsou kůra a dřevo sbírané v únoru až březnu, dále plody, které se sbírají v srpnu až říjnu a také listy, jejichž dobou sběru je květen až červen. Účinnými látkami jsou kreozet ve dřevě, třísloviny v kůře a mastný olej v bukvicích.

Jak lze léčivých účinků využít

Čaj z bukových listů pomáhá jako obklad na ječná zrna v oku. Stačí k tomu jedna lžička na šálek vařící vody.

Severoameričtí indiáni používají například vychladlý odvar na spáleniny a teplý zas na omrzliny. Čaj z bukové kůry pomáhá při léčení planých neštovic, svědivých vyrážek a dermatitidě. Bylo zjištěno, že buk je strom, který odvádějí horko a ochlazuje. Proto se v lidovém léčitelství používá buk jako lék při horečce, žloutence a křečích.

Mladé bukové listy lze také přidávat do salátů nebo polévek. Díky vysokému obsahu bílkovin a živin je bukové listí velice vhodné k mulčování.

Buky vyzařují osvěžující jas a chládek a také lákají k obejmutí. Esence z buku jsou vhodné při duševním vyčerpání, neboť navozují pocit svěžesti a oživí vnímání.