Známo je několik druhů, jako například javor mléč, javor klen, babyka obecná a další. Každý malý kluk ví, že javorový list zdobí jako národní symbol dresy kanadských hokejistů. V Americe a Kanadě se vyrábí javorový sirup z javoru Acer saccharum. Získává se naříznutím stromu, ze kterého tato surovina vytéká.

Na podzim asi nejsou žádné jiné stromy tak krásné, jako javory. Jejich listy získávají všechny odstíny barev od světle žluté po rubínové červenou. Hojně také rostou v Evropě, když na jihu se vyskytuje hlavně klen, poněkud jiné druhy rostou v Asii.

Vzhled

Javor mléč poznáte snadno podle dlanitě pěti až sedmilaločných, ostře špičatých listů. Jeho kmen je poměrně krátký a má rovnoměrně klenutou korunu. U javoru klen jsou listy zakulacené a mírně zoubkované, kůra je šupinatá a podobá se trochu platanu.

Javor babyka má listy menší a pětilaločné, tupě zakončené bez zubů. Dorůstá jen 15 m a je vhodný také do živých plotů.

Javory kvetou v dubnu až květnu, a to ještě dříve, než jim vyraší listy. Květy jsou žlutozelené. Okřídlené nažky všech druhů javoru jsou stvořené k létaní na podzim jako vrtulníky, takže se dostanou na vhodné místo, kde z nich vyroste nový javor.

Zajímavosti

Obzvláštní oblibě se javor těší v Japonsku. Každoročně, jakmile se objeví jeho první listy, pořádají Japonci květinovou slavnost. Jako posvátný strom byl javor uctíván ve starověkých římských provinciích, které tvoří dnešní Tyrolsko a jižní Bavorsko.

Známý javorový sirup používali již severoameričtí Indiáni ke slazení.

Léčivé účinky

Používají se hlavně listy, které se sbírají od února do května. Už na papyrovém svitku nalezeném na území starověkého Egypta, je javor zmiňován jako léčivá rostlina. Bohužel se však neví, o jaký druh se jednalo.

Lidoví léčitelé znají ochlazující účinky javoru klen. Užívá se při horečce, vředech, ječných zrnech a otocích. Přikládají se obklady z rozdrcených čerstvých listů nebo odvar z větviček s kůrou. Tento recept znali také již severoameričtí Indiáni, kteří také pili čaj z javorové kůry proti červům. Sušené javorové listy spařené na čaj používali proti zánětům mandlí nebo lymfatických uzlin. Doporučovaným receptem proti dně je přikládání javorových listů ohřátých nad ohněm.