V pohádce postačily jen tři oříšky, aby chudá holka ke štěstí přišla a prince si vzala. My v reálném životě víme, že tři oříšky nestačí a prince už tuplem nepotkáme. Zato si s oříšky můžeme ke zdraví pomoci. Stačí třeba sedm vlašských ořechů denně.

Proč ořechy?

Výzkumem bylo zjištěno, že ořechy obsahují až 80 % zdravých tuků, jedná se o nenasycené mastné kyseliny (omega-3 mastné kyseliny), které příznivě působí na lidský organismus. Kromě toho, obsahují bílkoviny, vlákninu, minerální látky hořčík, zinek, draslík a vitamíny E, B1, B6 a kyselinu listovou.

Jezte vlašáky

vlašákyPříznivý vliv mají všechny typy ořechů, ovšem lídrem mezi nimi jsou vlašské ořechy. Obsahují kromě již zmíněného i antioxidační hormon melatonin, což má za následek snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenerativních poruch. Obsahují rovněž velké množství mědi, manganu, molybdenu, fosforu, železa a biotinu, vitamínu C a aminokyselinu L-arginin. Uvádí se, že stačí v průměru 7 jader vlašských ořechů denně na to, abyste snížili hladinu špatného cholesterolu v krvi o 16 %, jiné výzkumy zase říkají, že dvě hrsti vlašáků mohou zabránit vzniku rakoviny prostaty, rakoviny prsu, mohou omezit růst nádoru a podporují zdraví mozku.

Jak je konzumovat?

Vlašské ořechy je dobré konzumovat přírodní, bez jakékoli úpravy. Pamatujte si, že pokud u ořechů loupete onu hořkou slupku, pak se právě zbavujete největšího množství potřebných živin, té nejzdravější části celého ořechu. Jakékoli další úpravy ořechů snižují účinnost látek obsažených v ořechu.

Přínos vlašských ořechů

-snižují riziko srdečních chorob a některých druhů rakovin

-jsou prevencí proti ucpávání a zánětům cév, protože snižují špatný cholesterol

-minimalizují projevy stárnutí

-stimulují činnost mozku

-snižují riziko chronického oxidačního stresu

-snižují chronické záněty

-nastolují hormonální rovnováhu

-zlepšují náladu

-urychlují hojivé procesy v organismu

-mají pozitivní vliv na krvetvorbu

– regulují hladinu krevního cukru

Rada na závěr

Pokud si jdete ořechy koupit, dbejte na to, aby byly těžké, a aby skořápka nebyla prasklá nebo flekatá, protože to znamená, že uvnitř ořech hnije.