Pracujete v noci

Pokud pracujete, dokud to jde a pak si jdete lehnout nebo dokonce pracujete ještě v posteli, vaše rozběhnutá mysl se těžko zastaví rychle. Pokud to není něco nezbytně nutného (a to ve většině případů není, přiznejte si to), raději skončete s prací nějakou dobu předtím, než si půjdete lehnout. Dejte si horkou sprchu, zkuste chvíli meditovat nebo si najděte vlastní uklidňující rituál.

Snažíte se dohnat spánkový deficit o víkendu

Celý týden málo spíte a o víkendu máte dostatek času na to svůj spánkový deficit dohnat. Ale tím jenom zbytečně narušujete váš přirozený spánkový cyklus. Pokud celý víkend prospíte jako šípková Růženka, tak v neděli sebou budete házet v posteli a pondělí nebude stát za nic. Nemusíte všechno dohnat na jeden zátah. Není špatné si o víkendu pospat o něco déle, ale raději si nastavte budík a příliš to nepřehánějte.

Kontrolujete před spaním Facebook

Naše tělo má cirkadiánní rytmus, který určuje, kdy máme jít spát a kdy se máme probudit. Cyklus trvá asi 24 hodin a mozek v něm využívá světlo, aby zjistil, kdy má být vzhůru. Jasné světlo ho celkem šikovně oblbne tak, aby si myslel, že se nachází v nějaké části ze dne nebo noci. Nízké světlo tělo vybízí, aby produkovalo více melatoninu. Ale váš mozek nezná rozdíl mezi světlem lampičky, slunce, Facebooku nebo počítače.

Čtete před spaním

Nebuďte překvapení, pokud nemůžete usnout potom, co jste se zkoušeli uklidnit knihou. Když postel spojíte s činností, která vyžaduje bdělost, mozek vás nenechá spát. Použít čtečku je dvojitá pohroma, opět zde platí to, co jsme psali o mozku a světlu výše. Pokud se bez čtení v posteli neobejdete, dejte si alespoň lampičku tak, že vám bude svítit zpoza zad a ne do obličeje nebo zboku.

Čistíte si zuby těsně před spaním

Všichni to známe. Koukáme v obýváku na televizi a sotva udržíme oči. Proto se konečně odhodláme zvednout a jít spát. Ale ještě vyčistit zuby! To je špatně hned ze dvou důvodů. Ostré světlo koupelny probere váš mozek a chuť máty probere vaše chuťové buňky. To však není důvod si zuby před spaním nečistit. Zkuste to akorát o něco dříve. Nebo vyměnit svoji silně mentolovou pastu za mírnější příchuť. Jednu pastu tak budete mít na večer a jednu na ráno.

Zapínáte na noc topení

Světlo není jediná věc, která symbolizuje mozku, že má jít do hajan. Vaše tělo se v noci ochlazuje, takže vytopenou ložnicí zmatete tělo natolik, že si myslí, že ještě není čas spánků. Většina odborníků doporučuje udržovat teplotu na spaní těsně pod tou pokojovou.  Nemusí to fungovat na každého, ale pořád je zdravější spát v chladnější místnosti, než v přetopeném smrádku.

Spíte v teplém pyžamu

Dlouhé flanelové pyžamo vám může být pohodlné, ale zvyšuje vaši tělesnou teplotu během spánku. Spěte raději v co nejméně oblečení, a když je vám zima, napravte to peřinou. Protože když se v noci probudíte a je vám horko, stačí peřinu odkrýt. Zatímco svlékání vás vyruší víc.

Před spaním užíváte léky proti bolesti

Bolest samozřejmě ztěžuje spánek, ale je překvapující, kolik lidí jí raději zabije práškem a nemůže spát, než aby řešilo její příčinu. I když má většina těchto léků sedativní účinek, můžou taky zhoršovat kvalitu spánků. Investujte namísto toho do nové matrace nebo celé postele. To vám možná pomůže dostatečně zmírnit bolest.

Cvičíte v noci

Fyzická aktivita zlepšuje spánek. To je nevyvratitelný fakt. Pokud si půjdete před prací zaplavat nebo odpoledne běhat, garantujeme vám, že usnete jako miminka. Ale pokud něco z toho uděláte těsně před spaním, bude to kontraproduktivní. Váš organismus se nastaví na spalování tuků a vyplaví endorfiny, které vás udrží bdělé.

Odpoledne pijete hodně kávy

Nemluvíme o tom, že byste neměli pít kávu před spaním, to je snad jasné. Ale i pozdně odpolední káva může zůstat ve vašem oběhu dlouho a způsobit tak, že váš spánek bude nekvalitní. Šálek kávy a něco sladkého nemusí vadit každému, ale některé tělo odbourává kofein pomaleji. Je to i váš případ? Raději si dejte skleničku vody.

Dáváte si po večeři skleničku

Je pravda, že sklenička vína zařídí, abyste usnuli rychleji, ale to neznamená, že budete spát valně. Je rozdíl mezi zklidněním, rychlým usnutím a kvalitním spánkem. Alkohol potlačuje hluboký REM spánek, při kterém se organismus regeneruje.