Každého z nás obklopují nezdravé potraviny. Víme o tom, že jsou nezdravé, ale málokdo si uvědomuje jejich skutečný vliv na náš organismus. Jedním ze špatných jídel jsou například hotdogy. Většina lidí ví o tom, že konzumace hotdogů není zdravá, ale doposud se nenašla studie, která by dokázala odhadnout, jak špatný vliv má jejich konzumace na délku vašeho života. Vlivem potravin na délku života se zabývala nová studie na University of Michigan. Hodnotily se především potraviny, které se nejčastěji nacházejí ve stravě Američanů.

Vliv jídla na délku vašeho života

Studie, publikovaná v časopise Nature Food, hodnotila více než 5800 potravin. Zkoumala se jejich nutriční zátěž i vliv na životní prostředí. Studie měla velmi zajímavé výsledky. Zjistila například, že konzumace hotdogu vám zkrátí život až o 36 minut a to zejména kvůli obsahu vysoce zpracovaných potravin nezdravých pro organismus. Některé potraviny vám mohou život naopak prodloužit, například porce ořechů vám prodlouží život až o 26 minut. Výzkum ukázal, že neblahý vliv na tělo má hovězí a zpracované maso. Když 10% denního kalorického příjmu z těchto potravin nahradíte ovocem, zeleninou, ořechy, luštěninami nebo mořskými plody, snížíte tím uhlíkovou stopu až o třetinu a získáte 48 minut života navíc.

Health Nutritional Index

K práci byl využit nový nutriční index HENI (Health Nutritional Index), který byl vyvinut ve spolupráci s odborníkem na výživu Victorem Fulgonim III ze společnosti Nutrition Impact LLC. Tento index počítá prospěšnou nebo škodlivou zdravotní zátěž potravin v minutách zdravého života. Při výpočtu jsou použity různé dietní rizikové faktory, data z GBD (Global Burden of Disease) a kombinují se s nutričními profily potravin. Potraviny s pozitivním skóre minuty přidávají, potraviny s negativním skóre vám zase minuty ubírají.

Dopad potravin na životní prostředí

Potraviny byly hodnoceny i podle dopadu na životní prostředí a to podle barev semaforu do tří barevných zón: zelené, žluté a červené. Vědci na základě výzkumu navrhli, aby se lidé zaměřili na potraviny, které jsou zdraví prospěšné a mají zároveň nejmenší dopad na naše životní prostředí.