Dávání je zodpovědné za větší pocit zdraví a štěstí. Máme pro vás čtyři nápady, jak můžete svým časem, penězi a talentem přispět dobrým věcem. Namotivovat se tím, že vás potřebují druzí a přestat myslet jen na sebe je klíčovým faktorem k cestě za štěstím. Štědrost zařídí, že se budete cítit skvěle a vymaníte se z toho cyklu, v němž myslíte jenom na sebe. Jinými slovy, není dobré mít klapky na očích a jenom sklízet odměny.

Nemusí jít vždycky jenom o to, kam přelít peníze. Často jde spíš o to věnovat svůj drahocenný čas a zapojit kreativní myšlení. Jakmile půjdete ven a skutečně to zkusíte, pocítíte ten příval pocitu štěstí, který tam na vás čekal. Navíc si začnete jinak vážit všeho, co vás doma obklopuje, začnete jinak nakládat se svými prostředky a uvidíte, že nejste pupek světa a vaše problémy jsou jen kapkou v moři. Zkuste být štědří. Pomůžeme vám:

Začněte maličkostmi

Udělejte extra porci vašich skvělých lazaní pro nemocného kamaráda, kupte šálek kávy osobě, která za vámi stojí v řadě, hoďte drobné muzikantům na náměstí nebo jenom obejměte či poplácejte po zádech někoho, o kom máte pocit, že to potřebuje. Dotek je silným a příjemným způsobem, jak uvolnit oxytocin, který podporuje důvěru, spolupráci a prohlubuje blízkost. Jenom se nevrhejte na ulici na nic netušící lidi, kteří jsou zrovna jenom zamyšlení a ani trochu smutní. Možná, že to myslíte dobře, ale u soudu se to bude vysvětlovat dost špatně.

Vylezte ze skořápky

Nebuďte pořád zalezlí ve své introvertní skořápce a zapojte se! Malují si děti za vaším domem? Vezměte papíry a všechny barvy, které máte doma, a připojte se k nim. Zapojte se do organizace na zlepšení komunity nebo jděte sbírat odpadky z parků. Říkáte si, že to zní spíš jako činnosti za trest? Prospěšné práce neexistují jen tak pro nic za nic. Mají lidem pomoct si uvědomit správné hodnoty. Vás k tomu sice nikdo neodsoudil, ale co provést osvětu z vlastního přesvědčení? Navíc se určitě dozvíte mnoho zajímavých informací ze světů, které pro vás byly vždycky vzdálené.

Podpořte dobročinnost

To je něco podobného. Jděte o Vánocích nalévat polévku bezdomovcům, vybírejte potraviny pro hladové nebo jděte venčit psy z přeplněného útulky. V dnešní době existuje tolik organizací! Každý si určitě najde tu svou s činností, jež mu nebude zas tak proti srsti. Uvidíte, že to nakonec bude zábava.

Šiřte lásku

To zní trochu pitomě, uznáváme. Ale nic pitomého tím rozhodně nemyslíme. Nechceme, abyste ze sebe udělali zenové mistry, chodili po ulicích jen v plíně a rozdávali úsměvy. Nic takového. Zkuste uspořádat večírek pro divné kamarády vašeho manžela, vezměte přátele na šmoulí zmrzlinu nebo pošlete dál petici za záchranu oblíbeného parku.

A to jsme se zdaleka nedostali k té nejlepší části – až ucítíte, jak se vám vrací láska zpátky. Nad ten pocit skutečně není.