Dlouhodobý stres vás samozřejmě zničí a pokud máte skutečný důvod k depresi, nevyřešíte to za pár minut. Ale existuje mnoho rychlých a snadných způsobů, jak si pomoct od přebytečného napětí. A jako bonus si u nich užijete spoustu legrace!

Pusťte si video s Goofym

Pracujete na velkém projektu a máte pocit, že vám za chvíli bouchne hlava? To, co potřebujete, je krátké šílené video s Goofym. Humor je nejosvědčenějším zabijákem psychického napětí a skvěle funguje i na zvýšení produktivity. Jedna studie potvrdila, že člověk, který viděl vtipné video před řešením náročného úkolu, s ním měl dvakrát tolik trpělivosti než ti, kteří se s úkolem trápili bez srandy předtím.

Dejte si šálek zeleného čaje

Aminokyselina obsažená v zeleném čaji prokazatelně snižuje stresovou reakci vašeho těla, když je vystaveno obtížné situaci. Výzkumy prokázaly, že zelený čaj působí na nervový systém uklidňujícím způsobem.

Přičichněte k pomeranči

Studie z roku 2012 potvrdila, že vdechování pomerančové vůně výrazně snižuje hladinu stresu. Zkuste si domů pořídit pomerančovou silici nebo prostě po bytě rozložte čerstvou pomerančovou kůru. Esenciální olej Citrus Sinesis má prokazatelné zklidňující účinky. Váš byt bude navíc svěží a sladký.

Mačkejte míček proti stresu

Jakýkoliv opakující se pohyb, jako je chůze, skákání na míči, kreslení a vybarvování, pletení nebo jízda na kole vám pomáhá se uvolnit. Opakování umožňuje soustředění, a to vás zbaví všech stresujících myšlenek a starostí.

Projděte se na slunci

Je všeobecně známo, že cvičení funguje proti stresu přímo zázračně. Obzvlášť pokud cvičíte pod jasným světlem. Finská studie srovnávala lidi, kteří pracují při jasném světle s těmi, kteří pracují v šeru a zjistili, že ti, kteří pracují při jasném světle, mají lepší duševní zdraví, jsou vitálnější a jejich sociální zařazení je snazší. Měli taky nižší hladinu sacharidů, nejedli tolik a nepřibírali na váze.

Vyřešte hádanku

Soustředění se na nějaký duševní úkol, jako je třeba křížovka, je pro relaxaci absolutně ideální. Úkol zaměstnává prefrontální kůru vašeho mozku. Ta má na starost regulaci hladiny úzkosti. Zkuste těžké sudoku, online hry nebo osmisměrky.

Poslechněte si svou oblíbenou píseň

Australská studie zjistila, že poslech hudby dokáže vaše tělo okamžitě zklidnit. Uklidňuje srdce, snižuje úzkost, krevní tlak, srdeční frekvenci a hladinu stresových hormonů.

Protáhněte se

Pokud celý den sedíte zaboření v kancelářské židli, zkuste se na chvíli postavit a udělat si přestávku vyplněnou protahováním. Kolegové se na vás možná nejdřív budou koukat divně, ale vsaďte se, že se později taky připojí. Účastníci studie v Kentucky potvrdili, že se pak cítili šťastnější a méně napjatí. Začněte jednoduchými cviky, abyste si neublížili.

Promasírujte si ruce

Sami si totiž asi masáž celého těla dáte těžko. Vědci zjistili, že stačí pokud si masírujete ruce. Snižuje to úzkost a pomáhá vám to se uvolnit. Pokud vám bude masírovat ruce jiná osoba, výrazně to prohloubí váš vztah a zvýší náklonnost. Vzájemná ruční masáž s kamarádem je skvělý způsob, jak zakončit obědovou pauzu.

Zhluboka dýchejte

To je pravděpodobně nejjednodušší metoda na zbavení stresu. Několik hlubokých nádechů zpomalí vaši srdeční frekvenci, sníží krevní tlak a sníží stres. Trik je v tom, že budete dýchat do břicha. Vaše plíce se tak zaplní celé a budou moct vyslat do těla více kyslíku.

Pomazlete zvíře

Většina majitelů zvířat vám řekne, že nic nefunguje na uvolnění stresu lépe než pomazlit jejich miláčka. Psi, kočky a jiná drobná domácí zvířátka jakou oblíbenými společníky. Ale pokud jste alergičtí na chlupy, i akvárium funguje skvěle! Domácí zvířata se postarají o váš duševní klid a pohodu. Pokud žádné zvíře nemáte a neustále se stresujete, možná byste měli popřemýšlet o jeho pořízení.