Bojovat s plísní, s tzv. mykózami, je hodně složité. Jde většinou o zdlouhavý proces, při kterém je nutné se obrnit trpělivostí. Navíc to není nic příjemného, jednak vzhledově, ale i třeba na zápach (když vám např. smrdí nohy), často pak i velmi bolestivé.

Výskyt mykóz

Objevuje se především na nohou – na chodidlech a na nehtech, ale i na prstech, mezi prsty, na rukou a pak jsou kvasinkové infekce v oblasti vagíny. Jejich projevy jsou různé od svědění až po bolestivé plísně třeba po nehtem na noze. Mykózy se projevuje ztluštěním nehtové ploténky, žlutým zbarvením, drolením nebo olupováním nehtu a jeho okolí. Postihují starší lidi, diabetiky, u žen jsou často plísně způsobeny nalepováním nehtů.

Léčba

Předně je dobré říci, že je vhodné zajít si k lékaři, který vám většinou předepíše nějaký druh antimykotické masti nebo roztoků. V lékárnách je pak k dostání řada komerčních přípravků, které vám prodají bez předpisu. Jestliže se u vás objeví plíseň nehtu, tak většinou začíná na noze od palce, z něhož se šíří dál. Kromě použití mastí dbejte i na to, abyste nehet stříhali na co nejkratší délku.

Zkuste přírodní přípravky

Ještě, než se pustíte do nákupu drahých mastiček, o jejichž výhodnosti a zaručeném efektu vás dnes a denně masíruje reklama, zkuste svoji pozornost zaměřit do přírody, možná budete překvapeni. Tady je několik tipů.

Jogurty a probiotika – jsou tradiční způsoby přírodní léčby vaginálních kvasinkových infekcí. Jogurt a probiotika se konzumují, nikoli aplikují do pochvy.

Česnek – jeho využití je především u mykóz nohou, neboť česnek obsahuje látku ajoen, která je účinná proti houbám, jež tuto plíseň způsobují.

Tea tree olej – vhodný na kvasinkové infekce a vědecky bylo prokázáno, že je v tomto směru velice účinný.

Kokosový olej – účinný především proti plísním na nehtech dolních i horních končetin, ale i k léčbě řady dalších plísňových chorob. Používá se jak ústy, tak ho lze aplikovat i na postižené místo.

Kyselina kaprylová – pomáhá omezit růst kvasinek v gastrointestinálním traktu, udržuje rovnováhu střevní mikroflóry, užívá se ústy.

Kyselina boritá – čípky s obsahem kyseliny borité výrazně pomáhají v boji proti kvasinkovým infekcím a vkládají se přímo do pochvy. O jejím užití se poraďte s lékařem.

Himalájská sůl – máte-li zrohovatělou kůži, tak v 10 litrech horké vody rozpusťte 100 až 200 g této soli a následně do roztoku vnořte nohy na asi na 15 minut. Poté nohy neutírejte a nechte je volně oschnout.

Bez cukru – ano, čtete správně, omezte konzumaci cukru a sladkých jídel na minimum, neboť cukry jsou naprosto úžasnou výživou pro kvasinky a plísně.

Chraňte si nohy

Výskyt ve vlhkém prostředí je příčinou řady mykóz nohou, v našem případě jsou to návštěvy krytých bazénů a akvaparků. Proto tam noste přezůvky a po návratu domů si nohy na 10 minut namočte do roztoku vody s hypermanganem nebo octem.
Rovněž noste vzdušnou obuv a bavlněné ponožky. Zároveň se vyhněte půjčování si sportovní obuvi (často se to děje na bowlingu) a boty si pravidelně dezinfikujte.