Pro ty, kteří se rozhodli vypustit zvířátka ze svého jídelníčku, je sója běžným a snadno dostupným zdrojem bílkovin. Ale místy je to trochu zmatené, možná podobně jako s masem. Určitě jste se někdy zamysleli, jaký je vlastně, kromě chuti, nutriční a zdravotní rozdíl mezi tofu a tempehem. Je jedno zdravější než to druhé? Je velký rozdíl ve výrobě? Tak si to pojďme osvětlit.

Zpracování

Tofu je vysoce zpracovaný produkt. Pokud tomu nevěříte, stačí kliknout na první video, které vám vyskočí, když zadáte tofu na youtube.com. Tofu je v podstatě zbytek tvarohu ze sójového mléka. Srazí se pomocí speciální látky. Pak projde pasterizací, která vyselektuje špatné bakterie, aby zůstaly jen ty dobré. Oproti tomu tempeh si můžete klidně udělat i doma. Stačí nalít dobré bakterie do namočených a vařených sójových bobů a nechat fungovat kouzlo kvašení. Vše, co potřebujete, je dobrá startovní kultura a trochu trpělivosti. Pokud se rádi zpracovaným potravinám vyhnete, volte určitě tempeh.

Anti-živiny

Stejně jako mnoha luštěnin, i sója obsahuje anti-živiny jako fytové kyseliny, oxaláty a fytáty. Tyto anti-živiny se vážou na minerály v těle a okrádají nás o drahocennou výživu a kazí naši minerální rovnováhu. I když vařením hladinu těchto antioxidačních živin v sóji nesnižujete, fermentace aji snižuje, a to tedy znamená, že je v tomhle tempeh z hlediska živin lepší volbou. To samé platí pro fazole a luštěniny. Fermentace výrazně snižuje obsah anti-živin a dělá je lépe stravitelné.

Kvašení

Někteří lidé mají taky potíže s trávením nefermentované sóji, což vede k nežádoucím účinkům jako je nadýmání. Proces kvašení snižuje inhibitory sójového enzymu, kterým se daří nechat tělo bílkoviny řádné strávit. A správné trávení znamená mimo jiné žádné nadýmání! Takže díky bohu za tempeh! Fermentované potraviny jsou díky tomu vynikajícím zdrojem těch dobrých střevních bakterií. Tady se tedy tempeh ukazuje jako jasný vítěz taky.

Konzervační látky

Každý kousek sóji, teda pokud není prokazatelně ekologický, je stoprocentně plný konzervačních látek. Většina sóji je totiž upravená tak, že vydrží útoky většího množství jedovatých herbicidů. Není to samozřejmě nic, čím byste se otrávili, ale geneticky modifikované organismy jsou předmětem obrovské debaty. Vědecká skupina Environmental Sciences krmila malou skupinu savců jenom geneticky upravenou sójou a kukuřicí. Z 30 – 40 % měla zvířata po 90 dnech výrazně oslabenou funkci ledvin a jater. Není prokázáno, že to bylo způsobeno jen tímto, ale existuje tu velká možnost.

Mějte na paměti, že některým lidem prostě nedělají sójové výrobky dobře. Vy víte nejlépe, co sója působí vašemu tělu a jaké jsou jeho reakce. Ale když přijde na věc, tempeh je biologicky schůdnější variantou a lépe stravitelnou než tofu. Znamená to snad, že ho přestanete jíst? Samozřejmě, že ne. Ale teď už o výhodách i nevýhodách víte. Tím pádem se můžete vědomě ujistit o tom, že je vaše strava vyvážená a výživná.