Zima může být obtížnou sezónou pro naše emocionální a fyzické zdraví. Není se ani čemu divit, dny jsou kratší a tmavší, všude sníh a mráz a chřipka s nachlazením jsou našimi pravidelnými společníky.

Výzkumy esenciálních olejů ukázaly, že mnohé z nich mají specifické antivirové a antibakteriální účinky. Například směs divokého pomeranče, hřebíčku, skořice, eukalyptu a rozmarýnu významně potlačuje vir chřipky. Ostatní oleje, jako například tymiánový, ukázaly podobné výsledky. Tymián lze použít i jako antimikrobiální činidlo pro léčbu infekcí dýchacích cest.

Kromě chřipky nás může v zimě dostihnout také špatná nálada. Ukázalo se, že inhalování éterických olejů může být jeden z nejúčinnějších způsobů, jak zmírnit deprese, zvýšit energii, zlepšit zdraví a pocit celkové pohody.

Zde jsou některé způsoby, jak můžete začlenit éterické oleje do svého každodenního režimu, abyste podpořili své fyzické i psychické zdraví. Využijte příležitost pohrát si s různými typy vůní a objevit své pocity na základě čichových vjemů.

Levandule

V aromaterapii bezesporu jedna z nejpoužívanějších silic. Má antibakteriální, antidepresivní a protizánětlivé účinky. Tento bylinný olej je obzvláště účinný na ucpaný nos, proto je ideální pro alergiky a méně závažná onemocnění, jako je například nachlazení.

Jak na to: Abyste zabránili příliš silné parfemaci, do svého osvěžovače vzduchu přidávejte denně jen několik kapek.

Oregano

Oregano podporuje imunitní systém a má antivirové, antimykotické, protizánětlivé i antibakteriální účinky. Všechny tyto silné stránky vám pomohou odehnat nemoc a posílit vaše tělo. Navíc má skvělý vliv na psychiku.

Jak na to: Oregano je velmi účinné při bolestech v krku. Pro zmírnění jeho výrazné chuti přidejte dvě kapky do sklenice vody, ovocné šťávy nebo ořechového mléka. Přesto se připravte, že vás pravděpodobně neosloví.

Citron

Pokud vás bolí uši či trpíte otoky lymfatických uzlin, vetřete na ně trochu citronového oleje.

Jak na to: Citrón je také ideální pomocník pro zlepšení nálady, takže je ideálním prostředkem na výrobu domácích osvěžovačů vzduchu.

Na 500 ml osvěžovače budete potřebovat: 4 šálky vodky, destilovanou vodu, slupky 2-4 citronů, 30-35 kapek citronové silice, sklenici, skleněnou dózu se sprejem, libovolné další esenciální oleje (pomeranč, grep..)

Příprava: Umístěte citrusové slupky do sklenice a nalijte na ně vodku. Umístěte na chladné a tmavé místo a nechte louhovat po dobu 7-14 dnů (nebo déle pro silnější vůni). Poté naplňte nádobu se sprejem z poloviny infuzí vodky a zbytek dolijte destilovanou vodou. Můžete přidat další esenciální oleje, dokud nedosáhnete požadované vůně.

Máta

Máta stimuluje imunitní systém a pokud jste již nemocní, může vám pomoci s několika symptomy, jako je například bolest hlavy či  ucpané nosní dutiny.

Jak na to: Přidejte tři kapky máty do mísy horké vody. Uchopte ručník, zakryjte si s ním hlavu a nakloňte se nad misku. Oči mějte zavřené a inhalujte výpary po dobu 5 až 10 minut. Opakujte několikrát denně.

Kadidlo

Kadidlu se také říká přírodní lék na plíce. Skvěle působí proti kašli a má posilující a čistící vlastnosti, ale také uklidňující efekt, díky němuž rozptyluje pocity úzkosti a stresu, když se cítíte pod psa. A voní opravdu „božsky.“

Jak na to: Při astmatu, kašli, nachlazení, chřipce či zánětu přidejte 2 až 3 kapky do 30 ml oleje (např. kokosového). Potírejte hruď či hrdlo podle potřeby. Můžete také přidat několik kapek do difuzoru či do horké vody pro inhalaci.

Eukalyptus

Tento antiseptický a antibakteriální olej často najdete v přípravcích proti kašli. Eukalyptus totiž stimuluje imunitní systém a působí proti zánětu v plicích. Můžete si z něj vytvořit vlastní inhalační lék.

Jak na to: Přidejte několik kapek oleje do misky s horkou vodou, okolo hlavy si uvažte ručník, který bude sloužit jako stan a vdechujte voňavé páry. Pár kapek také můžete přidat do libovolné masti a před spaním potírat hruď.

Rozmarýna

Stimulující rozmarýna podporuje krevní oběh a je vynikající při bolestech svalů. Vmíchejte do masážního oleje či masti a vetřete na bolavá místa nebo použijte pro inhalaci.

Jak na to: Pro masážní olej přidejte do 60 ml kokosového oleje 5 kapek rozmarýny, citronu a tea tree a masírujte dle potřeby.

Divoký pomeranč

Samotná vůně pomeranče připomíná nádherné letní okamžiky. To je důvod, proč se tento olej tak často používá v aromaterapii. Vytváří radost a uvolňuje od napětí, je ideální pro ty, kteří trpí depresemi nebo chronickými úzkostmi.

Jak na to: Dejte pět kapek pomerančového oleje do horké vody a inhalujte kdykoli budete potřebovat radostné objetí.

Skořice

Skořice je vynikající pro stimulaci trávení a její přírodní antiseptické vlastnosti jsou vynikající pro léčbu chřipky a nachlazení. Nepoužívejte přímo na kůži, místo toho nařeďte s vodou a použijte jako rozprašovač či k inhalaci.