Každý, kdo se někdy ze stresu přejídal ví, že je velmi těžké se vypořádat s chutěmi, které nás přepadají. Pokud se tak stane jednou za čas, je to ještě únosné. Pokud se to ale stane pravidlem a ztěžuje vám to udržet si stabilní váhu, je to velký problém, který je třeba řešit.

Výzkumy potvrdily, že mezi chronickým stresem a obezitou existuje souvislost. V minulosti potvrdili výzkumy určitou souvislost, ale nepřišly na to, že se stresové hormony uvolňují i do krve, slin a moči. Hormony pak kolísají v závislosti na denní době a souvisí i s dalšími krátkodobými faktory.

K zachycení účinků dlouhodobého stresu se výzkumníci obrátili k relativně novým opatřením získávání chronicky vysoké hladiny kortizolu, a to ze vzorků vlasů. Získali 2 cm dlouhé vzorky vlasů z oblasti co nejblíže pokožce hlavy u více než 25 tisíců mužů a žen ve věku 54 let a více. Hladinu nahromaděných kortizolů zkoumali po dobu asi dvou měsíců. Ti, kteří měli vyšší hladinu kortizolu ve vlasech, měli i vyšší tělesnou hmotnost, BMI a obvod pasu. Nejvyšší hladinu kortizolu měli lidé, kteří se svou váhou dostávali až do kategorie obézní, což znamená, že hodnoty jejich BMI byly vyšší nebo rovnající se 30 plus, obvod pasu byl větší než 102 centimetrů u mužů a 88 centimetrů u žen.

Z těchto faktů vyplývá, že existuje velmi silná vazba mezi chronickým stresem a obezitou, i když jsou odborníci stále na vážkách, jestli je chronický stres tou hlavní příčinnou. Studie byla totiž provedená jenom u starších dospělých, takže by byl potřeba další výzkum, který by určil, jestli tato hypotéza platí i u mladších dospělých.

Nadváha je velkým rizikovým faktorem pro vznik srdečních onemocnění, cukrovky a příčinnou předčasné smrti, takže pokud se výzkumníci dovědí více o vztahu mezi stresem a obezitou, pomůže to v rozvoji nových způsobů léčby obezity. I když stres není u všech jediným prokazatelným problémem, stejně bychom měli přemýšlet nad tím, jakým životním stylem žijeme a jak můžeme naše zdraví efektivně spravovat.

Pokud se domníváte, že tato spojitost se projevuje i u vás, můžete učinit pár preventivních opatření:

Lépe spěte

Spánek je nezbytný pro obnovu vaší unavené mysli. Za všech okolností mu věnujte 7 až 9 hodin za noc.

Meditujte

Meditace vám pomáhá rozšířit podvědomí a srovnat si myšlenky, což je skvělou obranou proti stresu. Stačí pouhých 10 minut denně a budete stresující situace za chvíli zvládat levou zadní!

Plánujte

Pocit, že nemáte věci pod kontrolou, je stresující sám o sobě. Každé ráno nebo na začátku každý týden si vytvořte seznam úkolů, které máte zvládnout a vizualizujte si, jak je bez problémů stíháte. Po celý den se pak držte toho, co máte podle seznamu udělat.

Říkejte častěji ne

Starý dobrý a snad až vesmírný zákon jasně říká: Nikdy nemůžete vyhovět všem! Naučte se cenit si svého času a přimějte, aby to dělali i ostatní. Pak zvládnete udržet zdravou rovnováhu ve svém nabitém programu, pomáhat druhým a věnovat se rodině i sobě.