Určitě všichni víme, že játra jsou naším jedním z nejdůležitějších orgánů, lidově řečeno „čističkou odpadních látek.“ Po kůži jsou naším druhým největším orgánem, u dospělého člověka váží 1,5-2 kilogramy. Jsou umístěna v dutině břišní, jejich spodek přiléhá k žaludku a střevu, horní část jater je přirostlá k bránici, našemu důležitému dýchacímu svalu. Bránice pohybuje s játry v rytmu našeho dýchání, což je možná důvodem, toho, že tento orgán bývá dlouho fit. Ale ne vždy. Co dělat, když máme pocit, že naše játra špatně fungují?

 

Detoxikace jater?

Mnoho z nás slyšelo nebo četlo o detoxikaci jater, díky níž stále zatěžovaným játrům pomůžeme lépe fungovat, lépe a kvalitněji pracovat. metod na očišťování jater je mnoho. Pití ovocných a zeleninových šťáv, nebo lehká strava sestávající především ze zeleniny, užívání ostropeřce mariánského a dalších doplňků, různé očistné techniky.  Nyní ale odborníci přicházejí s názorem, že detoxikační metody nemají ve skutečnosti na játra žádné zvláštní účinky. Dokonce ani není vědecky dokázáno, že oblíbená bylina ostropestřec má pozitivní účinky na naše játra.

Regenerace jater

Vědci tvrdí, že játra mají tak silnou regenerační schopnost, že za dodržování určitých zásad je tento orgán schopen samouzdravení. I nemocná, ztučnělá játra,kterým hrozí cirhóza jsou schopna zregenerovat do normálu, pokud dodržujeme toto desatero :

  1. Jezte zdravě – to znamená plnohodnotné a kvalitní potraviny. Nepřejídejte se.
  2. Pokud máte nadváhu, snažte se jí snížit natolik, aby váš BMI index nebyl vyšší než 25.
  3. Nekuřte.
  4. Alkohol pijte výjimečně.
  5. Pokud to s konzumací alkoholu přeženete, je dobré několik dní zcela abstinovat.
  6. Odborníci doporučují pití kávy. I tady „všeho s mírou,“ ale pití kvalitní kávy vašim játrům prospívá
  7. Hýbejte se. I štíhlí lidé mohou mít ztučnělá játra, je tedy nesmírně důležitý pohyb. Nejen pro naše tělo, svaly, šlachy i kosti, ale i pro naše játra je tělesný pohyb zdravý. Procházky, jízda na inlinech, kolo, aerobní cvičení, cokoliv, ale alespoň půl hodiny denně.
  8. Je dobré nechat si u obvodního lékaře čas od času zkontrolovat jaterní hodnoty
  9. Nechte se očkovat proti hepatitdě B.
  10. Vyžaduje-li váš zdravotní stav pravidelné užívání léků, proberte se svým lékařem, zda vám vám skutečně předepisuje ty léky, které nejméně zatíží vaše játra

Žádná věda

Jak vidíte, není to žádná věda, ale prostý a jednoduchý návod, jak si udržet zdravá játra, potažmo náš organismus. A ještě ušetříte za různé detoxikační dopňky. A pokud jste detox zkusili a máte pocit, že vám pomohl, určitě to není od věci. Vždyť už naši předci říkali – jez do polosyta pij do polopita! A to určitě bude líbit i našim játrům!