Čaj – celosvětově oblíbený nápoj. Jak víte, existuje velmi mnoho druhů čajů, od černého přes ovocné, zelené, bílé, čisté s příchutěmi, bylinkové, každý si může vybrat svůj šálek čaje. O zdravotních účincích různých čajů bylo již také napsáno mnoho. Slyšeli jste však již o čaji zvaném Boricha? Pokud ne, čtěte dál.

Čaj z východu

Pochází z východních zemí , je všeobecně oblíbený v Koreji, Japonsku a Číně.  V Koreji se nazývá Bori-cha, v Japonsku Mugi-cha a v Číně Damai-chá. Jedná se o ten samý produkt – čaj z pražených zrn ječmene připomínající chuť oříšků, s lehce nahořklými tóny.  V těchto zemích se čaj pije v letních měsících studený, v zimě pak horký.  V Koreji se někdy pije nakombinovaný s praženou kukuřicí, která dodá lehce nahořklé chuti sladkost.

 

Přínosy Borichy

Ať už tento čaj nazveme jakkoliv,  má pro náš organismu mnoho pozitivních účinků. Má především silné antioxidační účinky, tudíž je přínosný pro detoxikaci našeho organismu, zabraňuje nádorovému bujení, má velmi pozitivní vliv na naši pleť. Zrna ječmene mají blahodárný vliv na elastičnost a strukturu naší pleti.

Mezi další pozitiva patří :

  • Zlepšuje zažívání, odstraňuje nadýmání a zácpu
  • Snížení poruch spánku a dalších problémů souvisejících se spánkem
  • Působí proti prostatě a zlepšuje mužskou plodnosti
  • Léčí nachlazení
  • Je prevencí zubního kazu
  • Působí jako ředidlo krve
  • Pomáhá redukovat hmotnost
  • Zlepšuje kvalitu pleti

Příprava borichy

Nejjednodušší způsob, jak si vyrobit ječmenný čaj doma, je koupit čajový sáček nebo připravený pražený ječmen online nebo v kamenném obchodě se zdravou výživou.  Potom  postupujte jako při přípravě klasického čaje.

Pokud se rozhodnete vyrobit ječmenný čaj od začátku, začnete pečením ječmene. Ječmen můžete opékat na sporáku v pánvi (bez oleje) nebo pražit v předehřáté troubě. Zrno pečte, dokud není lehce hnědé, ale také ne příliš tmavé.

Příprava  čaje:

Přidejte přibližně dvě polévkové lžíce praženého ječmene do střední nádoby (osm šálků) vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit 15 až 20 minut v závislosti na vaší chuti. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout. Podávejte dle chuti nebo počasí vychlazený nebo teplý, lze dosladit medem, přidat koření kardamom nebo i citrón. Čaj lze uchovávat ve skleněné nádobě v lednici.