Tak jako se říká, že oči jsou oknem do duše, o jazyku se říká, že je otvorem do srdce. Jazyk je velmi důležitý orgán v dutině ústní, jehož funkci nemusíme vysvětlovat. Kromě přijímání potravy a schopnosti mluvení můžeme však jazyk považovat i za ukazatel našeho zdraví. Tradiční východní medicína přirovnávala jazyk k srdci, protože je z podobné tkáně. Jednotlivé části jazyka pak ukazují na různé choroby v našem těle. Jazyk je podle tohoto učení spojen s různými orgány v našem těle. Kromě toho odráží i stav hydratace v těle a stav krevního oběhu.

Části jazyka

Podle čínské medicíny je špička jazyka spojena se srdcem, oblast za ní s plícemi. Střední část pak signalizuje případné nemoci žaludku a sleziny. Strany jazyka jsou spojeny se žlučníkem a játry. Kořen neboli zadní část jazyka odráží stav našich ledvin a močového měchýře.

Ústní hygiena

Čištění jazyka by mělo být nedílnou součástí ústní hygieny.  Pokud dostatečně neodstraníme plak z jazyka, bakterie se pak přenáší na zuby. Jazyk pokrytý plakem rovněž bývá často příčinou špatného dechu. Čistý jazyk tedy ovlivňuje zdraví našich zubů, náš dech a v neposlední řade i stav našich vnitřních orgánů. Zdravý čistý jazyk posiluje vaše vnitřní orgány.

Jak ho čistit?

Jazyk si můžete čistit zubním kartáčkem, tam však může docházet ke zvýšenému nebezpečí přenosu bakterií. Rovněž můžete použít kávovou lžičku, ale pozor na poranění. Lžička by mohla také poškodit chuťové buňky na vašem jazyce, pokud by byla příliš ostrá. Ideální je tedy zakoupit speciální kartáček na čištění jazyka, nebo škrábátko na jazyk, který váš jazyk očistí dokonale a bez nebezpečí poškození tohoto orgánu. Na to, jak často jazyk čistit není dané pravidlo. Vy sami uvidíte, kdy je jazyk pokryt povlakem, který je třeba odstranit.

Východní medicína „povoluje“ i masírování jazyka prstem ruky, což mu, jako běžná masáž celého těla také  prospívá. Někdy i na jazyku můžete nalézt citlivější body, na které se při masáži zaměřte a zkuste je jemně rozmasírovat. Samozřejmostí je před masáží omýt si řádně ruce.

Polykejte sliny

Východní medicína také věří v uzdravující schopnost slin. Dříve se slinám říkalo také „zlatý elixír“ a léčitelé doporučovali  polykání slin, jako ozdravný proces, kdy pozitivně ovlivníte všechny vnitřní orgány, zvlhčíte jícen i žaludek a předcházíte nemocem.