Schopnost reprodukce je důležitá k přežití lidstva. Aby mohlo k reprodukci dojít, je nutné, aby spermie oplodnila vajíčko. Problém je, že ne každý muž má natolik aktivní spermie, aby k vajíčku doplavaly. Neplodnost není u mužů vzácný jev, naopak postihuje stále více mužů. Často je neplodnost způsobena nízkou pohyblivostí spermií, která se nazývá asthenozoospermia. Doposud neexistoval na tento problém žádný lék.

Spermbots pomohou spermiím doplavat k vajíčku

A team of researchers from the Institute for Integrative Nanosciences at IFW Dresden in Germany našel účinné řešení na nízkou pohyblivost spermií. Tým vyvinul malé roboty, kteří mají tvar pružiny a stanou se pro spermii hnacím motorem. Tito malí roboti se nazývají „spermbots“. Jejich úkolem je omotat se kolem ocasu spermie. Prostřednictvím magnetického pole pomůže robot spermiím doplavat k vajíčku. Jakmile se spermie dostane až k vajíčku, robot spermii opustí, aby nedošlo k poškození vajíčka. Bylo provedeno mnoho laboratorních experimentů, které dokázaly, že tato technologie úspěšně funguje. Roboti dokázaly dopravit spermii až k vajíčku, aniž by byla spermie více poškozena.

Levnější než asistovaná reprodukce

Použití spermbotů je levnější než jiné formy asistované reprodukce. Ačkoliv byly provedeny laboratorní experimenty, zatím nebyly provedeny experimenty na lidech. Vědci zatím netuší, jakým způsobem by reagoval ženský imunitní systém na spermbots aplikované do ženského těla. Někdy se stalo, že se motory robota zasekly a spermii neuvolnily. Pokud se však technologie zdokonalí, může v budoucnu znamenat snadný způsob, jak lze zajistit oplodnění vajíčka i s pomocí líných spermií. Studie o tomto experimentu byla publikována v žurnálu Nano Letters.