Tyto zdravotní obtíže patří mezi velmi choulostivé a většina z nás se o nich stydí hovořit. Hemeroidy totiž postihují žíly v konečníku. Příčin pro jejich vznik je celá řada. Může to být zvýšený tlak na rektální žíly, který se objevuje u žen především v období těhotenství nebo třeba namáhání během stolice. Vliv na vznik hemoroidů má i opakující se průjem či zácpa, obezita nebo nevhodná strava s nízkým obsahem vlákniny. Vyskytují se téměř u poloviny populace po polovině života a to díky zhoršující se odolnosti žilního systému, která souvisí s věkem.

Výskyt a symptomy

Symptomy souvisejí s místem, kde se hemoroidy vytvářejí. Mohou být vnější či vnitřní. Vnější se objevují z vnější části konečníku a jsou viditelné. Vnitřní viditelné nejsou, neboť vznikají uvnitř konečníku. Obojí způsobují krvácení během stolice.

Mezi časté příznaky výskytu těchto obtíží patří krvácení během stolice, svědění, pálení či bolest v oblasti konečníku a při výskytu vnějších hemoroidů bulky v okolí konečníku, které jsou citlivé či bolestivé.

Způsoby léčby

Ideální je těmto zdravotním obtížím předcházet. Abychom zamezili jejich výskytu, je potřeba si pěstovat správné stravovací návyky, do kterých patří pravidelná strava s dostatkem ovoce, zeleniny a potravin s větším obsahem vlákniny, optimální pitný režim a minimální nebo žádné množství kávy, černého čaje a jídel s vyšším obsahem koření.

Velmi důležitá je i osobní hygiena v oblasti anální. Také pohybové aktivity mohou výskyt hemoroidů omezit. Patří mezi ně lehčí turistika nebo plavání. Zhoršení stavu může ovlivnit jízda na kole či na koni nebo vzpírání.

V případě výskytu lze použít přípravky hemorex. Širokou nabídku naleznete na portálu hemorex.cz. Pokud žádné z výše uvedených způsobů a prostředků nepomohou či se stav bude zhoršovat, je potřeba chirurgický zásah. V současné době lze využít několik různých metod.