Mnoho lidí trpí nadýmáním, plynatostí, špatně tráví přijímanou potravu, má potíže se zažíváním. Pití bylinných čajů (např. z máty, heřmánku, či meduňky)rozhodně může pomoci, ale dnes vám poradíme tři účinné masáže, které by měly dopomoci k odstranění zmíněných potíží.

1.Kruhová automasáž břicha

Lehněte si na záda, ruce složte na sebe tak, aby prsty levé ruky překrývaly hřbet pravé ruky. Takto složené ruce položte na pupík a začněte lehce masírovat oblast pupku ve směru hodinových ručiček. Postupně okruh masáže rozšiřujte na celou oblast břicha. Opakujte vícekrát a zvyšujte tlak. Masáž by měla trvat aspoň po dobu 5ti minut. Po té byste měli cítit úlevu od bolesti a příjemné teplo po celém břiše. Tato masáž zlepšuje trávení, ale i vstřebávání živin a vylučování škodlivých látek. Rovněž podporuje látkovou výměnu a zvyšuje imunitu organismu.

2. Příčná masáž břicha

Tentokrát masáž provádíme ve stoje, kdy pravou rukou vedeme přes břicho k levému boku a zase zpátky. Postupujeme od horní části břicha ke spodní, po té levou rukou masírujeme břicho z levého boku k pravému, opět seshora dolů. Ruce střídáme, celkově by ale masáž neměla trvat déle než jednu minutu. Touto technikou povzbudíme činnost vnitřních orgánů, včetně žaludku a tlustého střeva, tím tedy i vylučování. Nejlépe je provádět tuto masáž po ránu.

3. Masáž chodidel

Je třetí technikou ke zmírnění zažívacích obtíží. Bod zažívání se nalézá na plosce nohou zhruba uprostřed paty (přibližně 1 cm od zadního konce plosky) Někdy bývá toto místo při stlačení citlivé až bolestivé. Masáž tedy provádějme jemně, posléze můžete tlak zvýšit. Místo masírujeme krouživými pohyby špičkou palce, po té jemně proklepejte. Opakujeme pětkrát, postačí jednou denně. Tato technika působí na celou oblast břicha, pomáhá při jeho bolestech, odstraňuje problémy se žaludkem, střevem i slinivkou.

 

Příčin bolestí břicha ale může být velmi mnoho a není dobré je podceňovat. Někdy nemusí jít jen o špatné zažívání, ale signály našeho těla mohou znamenat závažnější onemocnění trávicího traktu. Pokud vaše obtíže setrvávají, nebo se dokonce stupňují, rozhodně navštivte lékaře.