Olej z černého kmínu u nás není dosud tak populární jako například kokosový olej, což je velká škoda, protože jeho účinky jsou nesmírně prospěšné našemu zdraví i kráse. Kmín známe jako aromatické koření, které využíváme při vaření. Víme však, jak zázračné účinky olej z tohoto koření má? Věříme, že po přečtení tohoto článku začnete o jeho užívání minimálně přemýšlet.

Co to je?

Správný název Cermucha setá, latinsky Nigella sativa. Je to jednoletá rostlina, která pochází z Asie a patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Její semena obsahují velké množství živin prospěšných našemu organismu – velmi vysoký obsah bílkovin, nenasycených, ale i nasycených mastných kyselin, které náleží k nejdůležitějším stavebním kamenům lidských buněk, esenciálních aminokyselin, vlákniny a dalších látek pozitivně ovlivňujících naše zdraví.

Historie černého kmínu

Olej z černého kmínu užívala údajně už Kleopatra a dokonce byl nalezen i Tutanchámově hrobce. Svým pacientům ho ordinoval slavný řecký lékař a botanik Dioscorides v souvislosti s podporou trávení. Užíval se i při kousnutí hadem, bodnutí jedovatým hmyzem, při vyrážkách, nádorech a hnisajících ranách, ale i při nachlazení, bolestech zubů a zánětech v ústech, dýchacích potížích. Užíval se od pradávna ve východní medicíně, v ájurvédě jako prostředek k získání rovnováhy tří přírodních zákonů v organismu :  energii pohybu (Váta), energii přeměny (Pitta) a energii udržování (Kapha).

Účinky

Černý kmín má  má antibakteriální, antimykotické a antiseptické účinky. Rovněž snižuje krevní tlak i hladinu krevního cukru, potlačuje záněty, působí proti alergiím  astmatu,podporuje vylučování moči, tvorbu mateřského mléka, vyvolává pocení, zklidňuje bolestivou menstruaci, zlepšuje trávení, ničí střevní parazity. Má velmi pozitivní vliv na náš imunitní systém. Na naší pleť působí jako malý zázrak. Má totiž schopnost zadržovat vodu, tudíž je naše pokožka při jeho pravidelném užívání dobře hydratovaná, jemná a zářivá.

Užívání

Olej z černého kmínu koupíte v e-shopech nebo v kamenných prodejnách zdravé výživy. Užívá se obvykle jedna až dvě polévkové lžíce denně, nedoporučuje se těhotným ženám. Lze ho použít i k masážím těla. Je vhodný pro lidi se sklonem k alergiím, podrážděné a citlivé pokožce.