Mnoho z nás dodržuje zásady zdravé výživy a snaží se jíst zdravé a plnohodnotné potraviny, které nám dodají potřebné vitamíny a minerály, nezvyšují cholesterol a obecně našemu organismu prospívají. Nicméně, jak odborníci uvádějí, je dobré přemýšlet i o tom, v jakou denní dobu bychom měli určité potraviny přijímat, tak abychom z nich co nejvíce profitovali a nezpůsobovali si zbytečné obtíže. Nebojte se, není to zase taková věda.

Ranní káva

Pití kávy po ránu patří ke koloritu většiny lidí. Odborníci ale tvrdí, že naše tělo v první hodině po probuzení vytváří kortizol, hormon, který zvyšuje celkovou pohotovost organismu při zátěžových situacích, velké tělesné námaze a podobně a je důležité nenarušovat tyto biologické rytmy přijímáním kofeinu. Je tedy lepší s kávou počkat a ideálně ji nepít na lačný žaludek. Z hlediska našeho zažívání a činnosti srdce je dobré nepřekračovat doporučovaný denní příjem kávy, to je 2-3 šálky denně. A to že se káva nemá pít před spaním asi všichni víme, problémy s usínáním má má vysoké procento populace a káva jak známo, má stimulující účinky.

Mléko

Naopak sklenice teplého mléka nám pomůže usnout, protože uklidňuje náš organismus. Pozor však na jeho ranní konzumaci. V kombinaci s jinými potravinami může způsobovat pálení žáhy a bolesti žaludku.

Banány

Banány platí za velmi zdravé ovoce, ale i u nich je dobré volit vhodnou dobu pro jejich správné využití. Díky jejich vysokému obsahu cukru vám poskytnou dostatek energie, ale pokud je budete jíst ráno, je vhodné je doplnit potravinami, které obsahují zdravé tuky, např. arašídovým máslem, ovesnými vločkami apod. Rozhodně je nejezte nalačno, za pár hodin by jejich efekt odezněl a mohli byste cítit ještě větší únavu.

Rýže

Ryži považujeme za zdravou potravinu a také jí skutečně je. Obsahuje mnoho nutričních látek potřebných ke správnému fungování našeho organismu, ale také mnoho komplexních sacharidů, díky nimž má rýže poměrně vysoký obsah kalorií. Doba trávení této potraviny je dlouhá a tím pádem je ideální jíst rýži v době oběda, protože nám dodá potřebnou energii na celé odpoledne. Ale pojídání rýže ve večerních hodinách může vést k tloustnutí, náš metabolismus už je pomalejší a dodanou energii nestačíme spotřebovat.

Maso

Maso je neocenitelným zdrojem bílkovin a vitamínů řady B, avšak značně zatěžuje trávicí systém. Proto je lepší vyhnout se jeho konzumaci těsně před spaním. Ideální doba je ke konzumaci masa je cca 3 hodiny před spaním, kdy náš organismu stačí maso strávit. Později večer preferujeme lehčí bílé maso nebo lehké ryby.

Jogurty

Jogurty obsahují kyselinu mléčnou, která snižuje kyselost v žaludku a zpomaluje trávení po konzumaci našeho hlavního jídla. Je tedy lepší si dát jogurt ideálně cca 2 hodiny po jídle, tak našemu trávení pomůžeme. Výborné je dát si jogurt před spaním, kdy naše tělo nejlépe vstřebá bílkoviny.

Luštěniny

Fazole, hrách, cizrna a další luštěniny obsahují hodně vlákniny, a tak její večerní konzumace může některým lidem způsobovat nadýmání a snižovat kvalitu spánku. Proto jsou tyto potraviny vhodné spíše k obědu, nebo k hodně brzké večeři, tam pak ideálně ve formě různých salátů.

Jablka

Naše nejoblíbenější a nejběžnější ovoce obsahuje hodně vlákniny a přírodních kyselin, což zlepšuje trávení a funkci tlustého střeva. Nicméně večerní konzumace jablek může vést k nadměrné tvorbě plynu a problémům s trávením. Nejlepší čas na pojídání jablka je ráno. Můžete tak po spánku povzbudit peristaltiku střev.

Rada na závěr

Toto všechno jsou obecné rady odborníků. Ale určitě platí, co říkaly naše babičky: Jez do polosyta! A to platí v kteroukoliv dobu a pro všechny potraviny!