V dnešní době se lidé často orientují na veganskou stravu a substituty mléka nejsou žádnou výjimkou. Mléko, které má vysoký obsah laktózy, mnoha lidem nedělá dobře. Je také bohaté na mastné kyseliny, tudíž nevhodné pro jedince, kteří touží shodit nějaké to kilo. Na výběr je však mnoho substitutů, z nichž nejčastější najdete v tomto článku, spolu s jejich výhodami, nevýhodami i způsobem použití.

 Kokosové mléko

Toto mléko je výbornou alternativou mléka kravského, protože obsahuje ještě více živin a zdravých tuků. Po jeho pravidelné konzumaci bude vaše pleť jasná a zářící. Od kari přes mléčné koktejly – lze ho použít v široké paletě receptů pro speciální chuť i vůni.

Klady a zápory: Kokosové mléko je bohaté na vlákninu, vitamin C, E, B1 a B6. Je také skvělým zdrojem sodíku, hořčíku a fosforu. Má nízký obsah kalorií, takže je vynikající pro ty, kteří se snaží zhubnout. Neobsahuje však proteiny, které jsou zásadní pro budování a regeneraci svalů.

Způsoby použití: Přidejte kokosové mléko do kuřecího kari místo jakéhokoli jiného mléka, aby mělo hustou, mléčnou a krémovou chuť. Můžete ho také použít na ovesné kaše, koktejly či kokosové sladkosti.

Mandlové mléko

I když není příliš běžné, mandlové mléko se po celá léta používá jako náhražka kravského.

Klady a zápory: Jeden šálek obyčejného, neslazeného mandlového mléka obsahuje pouze 30 kalorií, na rozdíl od 146 kalorií v plnotučném mléce. V této mandlové alternativně také nenajdete žádný cholesterol ani nasycené tuky. Obsahuje naopak vyšší množství tuků nenasycených a nízký obsah sodíku. Nicméně obyčejná kokosová mléka v obchodech obsahují často příliš mnoho cukru a téměř žádné proteiny.

Způsoby použití: Používá se pro výrobu těstovin nebo omáček. Můžete jej přidat do smoothies nebo shaků jako tekutý základ. Také je skvělé pro výrobu kaší na zdravou snídani s chia semínky, která se v něm skvěle rozmočí.

Sójové mléko

Toto mléko bylo vždy dobrou alternativou pro osoby s nesnášenlivostí na laktózu. Je to rostlinný nápoj, který se vyrábí namočením sušených sójových bobů a jejich následným vymačkáním.

Klady a zápory: S obsahem sloučenin zdravých pro srdce, velkým množstvím bílkovin a téměř žádným obsahem nasycených tuků, může být sójové mléko jistě dobrou volbou. Také obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů A, B a E. Někteří lidé však mohou být na sóju alergičtí.

Způsoby použití: Sójové mléko můžete přidat do polévek, kávy, čaje, koktejlů, těstovin, omáček atd.

Ovesné mléko

Ovesné mléko, stejně jako konopné, je na trhu jedno z nejnovějších, přesto však méně diskutované, než mléko sójové, rýžové či mandlové. Vyrobte si vlastní domácí ovesné mléko, protože to z obchodu obsahuje mnoho cukru. Běžně pěstovaný oves obsahuje tuny reziduí pesticidů, takže kupujte raději bio. Jedinci s alergií na lepek jej pít bohužel nemohou.

Klady a zápory: Oves má nespočet zdravotních výhod. Toto mléko je bez cholesterolu, obsahuje vysoké množství vlákniny, vitaminu E a kyseliny listové. Mléko zakoupené v obchodě má však vysoký obsah cukru a není bez lepku.

Způsoby použití: Do kaší, těsta i pečiva.

Rýžové mléko

Mléko z hnědé rýže je zdravější, než jeho bílá alternativa, neboť si zachovává všechny živiny.

Klady a zápory: Mléko z hnědé rýže může obsahovat více sacharidů, než mléko kravské, navíc neobsahuje cholesterol ani laktózu. Je také zdravé pro vaše srdce.

Způsoby použití: Používá se na výrobu kari, omáček, dezertů, kaší aj. Můžete jej také něčím dochutit a pít samotné.