Většina lidí sleduje především teplotu v bytě, či kanceláři, málokdo ale řeší vlhkost vzduchu, neboť si neuvědomujeme, jak je tento ukazatel důležitý pro naši příjemnější i zdravější existenci v našem domově, či v zaměstnání.

Proč je vlhkost v bytě důležitá?

Teď v horkých letních dnech ve většině bytech i kancelářích běží klimatizace naplno. Ta sice ochlazuje vzduch, ale zároveň výrazně odebírá vlhkost. V zimě je to ještě horší, většina ohřívačů či topných těles dělá vzduch ještě sušší. Když se vzduch zahřívá, jeho relativní vlhkost klesá. Většinou se v místnostech pak pohybuje kolem 30 stupňů, což je velmi málo.

To jsou všechno aspekty, se kterými je nutno počítat a snažit se je eliminovat. Suchý vzduch totiž neprospívá našemu zdraví, aniž si to asi uvědomujeme. Podporuje totiž vznik negativních jevů našeho organismu, například:

  • Astma, alergie
  • Chrápání
  • Suchý dráždivý kašel
  • Pocit suché kůže, vlasů
  • bolest hlavy, očí, nosu, bolest v krku, únava, závratě
  • žaludeční nevolnost

To vše může být důsledkem suchého vzduchu. A co nejdůležitější – vědci zjistili, že správná vlhkost vzduchu eliminuje viry chřipky. Vědecké studie dokazují, že v domácnostech, kde byla vlhkost vzduch přes 40%  zůstávalo minimum chřipkových bacilů, na rozdíl od bytů, kde se vlhkost pohybovala jen kolem 20%.  Podle odborníků je tedy suchý vzduch příčinou chřipkových onemocnění.

Jak proti suchému vzduchu bojovat?

Nejsnazší a nejúčinnější je zakoupit si zvlhčovač vzduchu, který nám efektivně zvlhčí vzduch, vyčistí ho a zajistí ideální vlhkost kolem 50%. Tu můžete kontrolovat digitálním přístrojem. Na trhu je samozřejmě pestrá nabídka obou spotřebičů, ale zvlášť u zvlhčovače je před koupí dobré poradit se s odborníky, nebo pročíst komentáře předešlých zákazníků. Ne vždy je to nejdražší nejlepší.

Pokud nemáte pár tisíc navíc, můžete ke zvlhčení vzduchu zvolit cestu, kterou používaly již naše babičky. Na topná tělesa umístit nádobky s vodou, nebo namočená prostěradla, či froté ručníky, které schnou pomaleji a vhlkost budou produkovat déle. Také můžete do místnosti umístit nádobky s vodou.

Další bonusy vlhkého vzduchu

Vlhký vzduch také udržuje stabilní teplotu v místnosti, což má ekonomický dopad, neutratíte tolik za topení. Rovněž květinám se lépe daří a ty zase čistí vzduch, zásobí ho kyslíkem, a z toho zase profitujeme i my.