V dnešní době je životní prostředí většinou znečištěné, dýcháme zplodiny ve vzduchu, potraviny jsou mnohdy plné umělých konzervantů, voda a půda kontaminovaná chemikáliemi. Naše tělo toho má zpracování opravdu dost a mnohdy mu nepomáháme, ba naopak. Mnohé ženy do sebe dostávají chemické látky zcela dobrovolně, protože netuší, že v obyčejném laku na nehty se mohou ukrývat zdraví škodlivé chemikálie.

Laky na nehty

Kdo z nás žen nechce mít hezké a upravené ruce? Ať už jdeme na manikúru k profesionálovi, nebo si ji uděláme doma, většina z nás sáhne po laku na nehty. Jenže podle posledních studií je prokazatelné, že ve většině laků na nehty se nacházejí chemické toxiny, které se samozřejmě přes naše nehtová lůžka dostávají do našeho organismu. Již po několika hodinách po aplikaci laku na nehty se tyto jedovaté látky objevují v těle ženy.

Toxiny

Mezi nejnebezpečnější chemikálii obsaženou v laku je trifenyl fosfát, který způsobuje narušení fungování endokrinního systému, hormonální hladinu, metabolismus a negativně ovlivňuje reprodukční funkci těla. Toto je samozřejmě nejvíce nebezpečné pro mladé dívky, ale toxikovány jsou samozřejmě všechny ženy. V této chemikálii se nalézá i neurotoxin, který způsobuje nervové poruchy. Trifenyl dále může být spouštěčem alergií, vyrážek a ekzémů.

Kromě trifenylu  se v lacích na nehty našly další nebezpečné chemikálie, jako jsou formaldehyd, dibutyl ftalát a toulen. Formaldehyd je velmi  známý karcinogen, který se může rozpouštět ve vodě a vzduchu (právě on způsobuje  silný zápach laků). Vyšší dávka formaldehydu v těle může způsobovat  škrábání v krku, potíže s dýcháním, dokonce astma.

Všeho – i laků na nehty s mírou

Všeho s mírou, říkává se a u laků a nehty to platí vícenásobně.  Lakování nehtů bylo, je a bude stále in. Určitě vás „neotráví,“ když si čas od času nalakujete nehty. Ale je více než dobré si dát občas pauzu, nechat nehty – a potažmo náš organismus „odpočinout,“ tedy očistit se od toxinů. Rovněž je dobré podívat se na složení laku, které by mělo být na lahvičce uvedeno. Ne vždy to tak ale je. Takové laky na nehty bychom vůbec kupovat neměly.
U nás jsou stále v oblibě tzv. umělé nehty, u nichž spočívá nebezpečí v tom, že chemické látky, kterými jsou umělé nehty na nehtové lůžko připevněny, obsahují stejné toxiny jako laky. A v tomto případě působí na náš organismus mnohem déle, v podstatě neustále. Tady je riziko toxicity mnohem větší a i v tomto případě bychom si samozřejmě měly čas od času umělé nehty sundat a nechat naše nehty zregenerovat. Vždyť i ty mohou být při správné péči krásné!