Podmínkou úspěšného průběhu pohlavního styku je mužská erekce, nebo-li ztopoření pohlavního údu. Pohlavním vzrušením u muže dochází ke zduření penisu. Tento mužský orgán plní tři základní funkce – přes močovou trubici se vylučuje moč, dále slouží k pohlavnímu spojení mezi mužem a ženou při sexu a konečně dochází skrz močovou trubici k ejakulaci, tedy k výronu semenné tekutiny spermií, což vede k oplodnění ženy.

Fakta o erekci

Celý proces řídí centrální nervová soustava, která vysílá penisu stimuly na jeho ztopoření. Tento děj se odehrává v mozku, který vysílá chemické signály přes nervové dráhy do pohlavního údu. V penisu se následně roztáhnou a uvolní krevní cévy, jejichž prostřednictvím se v penisu nahromadí krev. To je příčinou ztvrdnutí a zvětšení penisu, který opět ochabuje a dostává se do původního stavu po ejakulaci.

Poruchy erekce

Pro kvalitní erekci je důležitý zdravý životní styl, spolupráce mozku, nervů, hormonů a oběhu krve. Pokud jeden z faktorů selhává, nastávají poruchy erekce. Příčinou selhávání erekce je také nezdravá strava, přejídání, alkohol, cigarety a málo fyzického pohybu. Zdravý muž by měl udržet erekci bez přestávky přibližně 30 až 40 minut. Pokud se problémy s erekcí opakují pravidelně a často, jde o erektivní dysfunkci, která je většinou příznakem jiného zdravotního problému. Na kvalitu erekce má vliv také věk, stres, deprese a také užívání některých léků.

Jak zlepšit erekci?

Doporučovány jsou výživové doplňky, jako například MerliX, který by měl minimalizovat negativní vlivy a zlepšit stav erekce. Dalším je Fertin, což je komplexní, přírodní výživový doplněk na podporu potence mužů. Existují však i jiné možnosti, jak na zlepšení erekce. Nestresujte se, pravidelně se hýbejte, snižte nadváhu, přestaňte kouřit, omezte alkohol a vyhýbejte se drogám. Obohaťte svůj jídelníček o zeleninu a ovoce, omezte tučná jídla a dopřejte si dlouhý a pravidelný spánek. Účinné jsou také některé speciální cviky, jako například Kegelovy cviky, kterými se procvičují svalové partie napojené na kořen penisu.