Většina lidí považuje za nejúčinnější způsob skladování potravin jejich zmražení. Aby si potraviny zachovaly delší životnost, jsou do nich často také přidávány konzervanty. Takové látky však mění chuť jídla a také nejsou často pro tělo zdravé. V New Yorku vznikl sturt-up, kterým je společnost Farther Farms. Cílem této společnosti je zajistit, aby jídlo vydrželo déle bez nutnosti ho zamrazit nebo používat chemické konzervanty.

Využití CO2 pro pasterizaci a konzervaci potravin

Potraviny patří mezi nejčastější druh odpadu. Obrovské množství potravin se každý den zbytečně vyhodí jen proto, že vypršela jeho trvanlivost. Když se potraviny sklidí, v ten moment začnou tikat pomyslné hodiny, které odpočítávají trvanlivost potravin. Společnost Farther Farms si nechala patentovat technologii pasterizace CO2, která umožní, aby potraviny vydržely při pokojové teplotě přes 90 dní.

Vipul Saran, spoluzakladatel a technologický ředitel, řekl: „Snížením závislosti na chladném řetězci přeskakujeme hlavní omezení a vytváříme nové globální příležitosti. Udržitelná technologie na bázi CO2, kterou jsme vyvinuli ve Farther Farms, už posouvá hranolky dál, než kdy předtím-a my se chystáme udělat to samé pro potraviny napříč spektrem. “

Hranolky, které mají trvanlivost 3 měsíce

Společnost začala s oblíbeným jídlem, kterým jsou hranolky. Hranolky byly společnostmi, které mají udržitelnou technologii na základě základného nároku zdravotného. Bez přidaných konzervantů a bez zmatování vydrží při pokojové léčbě 3 měsíce. Farther Farms je vkládá do speciálních obalů a naplňuje je superkritickým CO2, čímž předchází poškození oxidací a dusivým bakteriím.

Hranolky jsou pouze začátek

Hranolky nejsou nejmenším jídlem, které je možné pasterizovat s pomocí CO2, je možné takto zásobovat celý dodavatelský řetězec. Technologie společnosti využívá CO2 při vysokých tlacích a mírných teplotách („superkritický CO2“) jako klíčovou pracovní tekutinu pro pasterizaci. Doposud se k pasterizaci používají vysokoteplotní páry nebo jiné způsoby, které mají na jídlo neblahý vliv. Pasterizace pomocí superkritického CO2 chrání integritu a nutriční hodnotu potravin, zajišťuje bezpečnost potravin a prodlužuje trvanlivost bez potřeby dalších konzervačních látek. Když se tato technologie rozšíří, nebude tolik lidí závislých na využívání mrazících spotřebičů, kteří přispívají k produkci skleníkových plynů. Odhaduje se, že až 40% emisí skleníkových plynů pochází z fotografie, která udržuje nízké tepoty v mrazácích.

Revoluce v potravinovém systému

„Technologie zpracování potravin mají schopnost transformovat potravinový systém, ale od doby, kdy Clarence Birdseye poprvé vynalezl mrazicí technologii ve 20. letech 20. století, jsme neměli průlom na úrovni systému.“ Naše technologie založená na CO2 má potenciál to změnit, “řekl Mike Annunziata, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Farther Farms. „Jak budeme rozšiřovat naše produktové portfolio životaschopných alternativ k mraženým potravinám, můžeme snížit potřebu nákladných kapitálových investic v chladicím řetězci, aniž bychom obětovali pohodlí a kvalitu.“

Farther Farms vyvinula svou technologii na Cornell University, přední instituci potravinářské vědy. Společnost má obrovský potenciál a získá mnoho investorů. Pokud se tato technologie rozšíří po celém světě, bude znamenat méně vyhozených potravin a také méně emisí skleníkových plynů.

Zdroj:
https://www.fartherfarms.com/