Spánek je nedílnou a velmi důležitou součástí našeho dne. Bohužel řada lidí spánek podceňuje. Myslí si, že spánek je jenom ztráta času a spí tedy velmi málo. Jenže přespání stejně jako nevyspání člověku nadmíru škodí. To ostatně tvrdí každý obvodní lékař. Nevěříte? Pak zavítejte do ordinace praktického lékaře a ten vám tvrzení potvrdí. Pokud nebudete spát dostatečně, hrozí nejen deprese a úzkost, ale také se vám zhorší paměť, začne kolísat hmotnost, a kromě toho dojde k oslabení imunitního systému i ke zvýšení krevního tlaku. Proto spěte nejen dostatečně, ale hlavně zdravě. S tím ostatně poradíme.

Stanovte si spací režim

Nabízí se tedy otázka, jak spát zdravě? První zásadou zdravého spánku je stanovení si jakéhosi spacího režimu. Nemusíte vstávat každý den na minutu přesně nebo chodit spát ve stejnou hodinu a minutu. Stačí, když budete chodit alespoň přibližně ve stejnou dobu spát a zhruba ve stejnou dobu budete vstávat. Toto dodržujte zhruba sedm dní – tak dlouho trvá, než si osvojíte nový návyk a než si tělo na nový návyk zvykne. Snažte se ani jednou nepolevit, protože je jeden den by mohl způsobit navrácení se ke starému a špatnému režimu.

Před spaním si dejte horkou sprchu nebo horkou vanu

Abyste usnuli prakticky ihned, vyplatí se dát si těsně před spaním horkou sprchu nebo horkou vanu. Dojde tím automaticky ke zvýšení tělesné teploty, díky čemuž se tělo stane malátný a automaticky se sníží i metabolické aktivity. Čili dostanete se do takové fáze, ve které je velmi snadné usnout.

Čtěte před spaním knížku a žádný telefon v rukou

Abyste snáze usnuli, vyplatí se před spaním chvilka čtení. Nemluvíme však o čtení elektronických knih. Modré světlo se naopak zakazuje před spaním. Důvodem toho je fakt, že modré světlo ponechává mozek aktivní a člověk tak hůře usíná. Když si však vezmete do rukou klasickou papírovou knihu, unavíte tím váš mozek a spánek bude záhy kvalitnější a ničím nerušený.