Hořčík patří mezi nejdůležitější minerály, který je pro naše tělo nezbytný – podílí se totiž na více než 300 metabolických funkcí v našem organismu. Přijímáme ho potravou a jeho nedostatek může vyvolat nejrůznější zdravotní problémy, mnohdy velmi závažné. Přesto jeho nedostatkem trpí více než polovina světové populace, i proto je důležité akcentovat nezastupitelnou roli hořčíku v těle.

Osm zásadních důvodů proč zajistit našemu tělu dostatek hořčíku

  1. hořčík zajišťuje správnou funkci svalů
  2. mírní podrážděnost, náladovost, depresi
  3. pomáhá proti únavě, nespavosti
  4. je důležitý pro stavbu kostí
  5. pomáhá při bušení srdce a arytmii
  6. je nezbytný pro správné trávení
  7. pozitivně ovlivňuje oběhový systém
  8. působí proti křečím v končetinách

Jak zajistit dostatek hořčíku

Jak zmíněno, hořčík se dostává do těla potravou. Měli bychom tedy zařadit do našeho jídelníčku potraviny, které tento minerál obsahují. Jsou to především banány, ořechy, mandle, špenát, nebo další listová tmavá zelenina, (např. brokolice, zelí ad.), celozrnné pečivo nebo hořká čokoláda. Dále avokádo, chia, dýňová a lněná semínka.
Hořčík lze přijímat i jako doplněk potravy, nejlépe je kupovat ty, které obsahují kombinaci chelátů hořčíku,  laicky řečeno jeho forem, které zajistí správnou funkci oběhové, pohybové, i nervové soustavy.

Projevy nedostatku hořčíku

Vyplývají samozřejmě z jeho funkce. Projevují se křečemi, únavou, migrénami, špatnou náladou až depresemi. jeho nedostatek se může projevovat i kazivosti zubů, potížemi se srdcem, obtížemi s cévami, studenými končetinami. To vše mohou být nenápadné příznaky nedostatku hořčíku v těle, které ale není dobré podceňovat. Mohou pak přerůst v daleko zásadnější zdravotní obtíže. Průměrná doporučená dávka hořčíku je 300 mg denně.