Známe to všichni. Hektický životní styl, stres, přemíra alkoholu, sladkého i smaženého a najednou si začneme všímat, že to s naším trávením není takové jako dříve. Co dělat při akutním záchvatu bolesti a jak upravit životosprávu, aby se podobný incident již neopakoval?

Jak se projevují zažívací potíže?

Ještě předtím, než vás postihne průjem či naopak zácpa, vyšle k vám vaše tělo několik signálů v podobě bolestí žaludku, různých křečí, které se dostaví bezprostředně poté, kdy zkonzumujte na trávení náročné jídlo, ale také v podobě nechutenství. Všechny tyto příznaky mohou být průvodními jevy počínajících potíží s trávením. Rozhodně je nepodceňujte a poslouchejte, co vám říkají. Jakmile se totiž objeví, je na místě žlučníková dieta, kterou můžete podpořit pitím bylinkových čajů. Na místě je i varianta poohlédnout se po doplňcích stravy, které vám dodají energii a zároveň budou působit na harmonizaci procesů ve vašem těle. V tomto ohledu si můžete pořídit například kapsle s práškem z kotvičníku anebo ženšenu, které jsou kromě jiného vhodné i na podporu libida u obou pohlaví.

Při akutním záchvatu nejezte

Jakmile se objeví akutní bolest, je na místě přestat s konzumací jídla alespoň na několik hodin. Trávicí soustava si tak bude mít možnost poradit se zbytky potravy, která vám způsobila potíže a zároveň se jí trochu odlehčí. Pijte hořký černý čaj, ideálně vlažný. Střídat jej můžete případně s čistou vodou. Až přejdou akutní bolesti, můžete do stravy zařadit suché rohlíky, dětské piškoty anebo suchary.

Bylinkové čaje k podpoře trávení

Normální trávení může podpořit také pravidelná konzumace bylinkových čajů. Vybírejte ty, které jsou určeny pro játra anebo žlučník. V jejich složení by se měla vyskytnout především máta peprná, oregano, měsíček lékařský, řepík lékařský anebo ostropestřec mariánský. Bylinkový čaj na podporu trávení si můžete dopřát jako součást odlehčovacího režimu po akutním stavu anebo jej pít preventivně. Ideální je bylinkovými čaji v pitném režimu alespoň zčásti nahradit kávu anebo slazené limonády. Místo klasické kávy si při potížích se žlučníkem a trávením obecně můžete dopřát nápoj z čekanky, který je chuťově podobný kávě, ale nezatíží tolik trávení. Dokonce jej vhodným způsobem podpoří. Zakoupíte jej již hotový anebo si jej můžete připravit sami doma. Když už se vydáte na kořen čekanky, přihoďte k němu i kořen pampelišky. Dodá nápoji hořkou chuť, ale především bude ještě blahodárněji působit na vaše trávení.