Vědcům se podařilo vyrobit mikroroboty, kteří se dokonale přizpůsobí prostředí v lidském těle a dokáží dostat mikroskopický náklad na své místo. Roboti umí libovolně měnit svůj tvar, mohou mít například tvar miniaturní ryby, která doveze důležité léky na konkrétní místo v těle. Mikroroboti mohou být použiti pro léčbu rakoviny. Mohou přesunout chemoterapeutické léky přímo do rakovinných bunek. Studie byla publikována v the journal ACS Nano.

Jak se mikroskopičtí roboti ovládají?

Když se chemoterapeutické léky podávají perorálně nebo intravenózně, obě metody mají určité nežádoucí účinky. Když se použijí drobní roboti, těmto nežádoucím účinkům se předejde. Mikroroboti se ovládají s pomocí magnetů, dokud se nedostanou k cíli, kde uvolní lék. Lék je uvolněn až v místě s rakovinnými buňkami. Roboti jsou vyráběni z 3D tištěného hydrogelu a mohou mít tvar různých zvířat, od ryby až po kraba nebo třeba motýla. Tato robotická zvířata mají ve svém těle mezery, do kterých je možné léky umístit. Roboti dokáží rozeznat kyselé prostředí. Když se do něho dostanou, uvolní náklad, který mají uvnitř těla. Při experimentu byl veden robot ve tvaru ryby.

Experiment přinesl slibné výsledky

Robot byl vpuštěn do roztoku se strukturami, které simulují lidské cévy. Vědci část roztoku okyselili a když robot dorazil do kyselého prostředí, uvolnil lék. To vedlo k zabití rakovinných buněk. Roboti jsou schopni různých pohybů, umí se plazit, převalovat i plavat. Vývoj těchto robotů je teprve na začátku. Vědci si dali za cíl, že tuto technologii zdokonalí a vyvinou způsob, jak bude možné roboty uvnitř těla monitorovat, aby vždy dorazili na správné místo. Když bude tato technologie zdokonalena, může se stát běžnou součástí účinné léčby rakoviny. Léky už nebudou muset putovat celým tělem, ale roboti je dostanou přesně na potřebné místo.

Zdroj: pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acsnano.1c06651