Objevili jste v intimních partiích nevzhledné výrustky, které vás nijak netrápí? Může se jednat o genitální bradavice, jsou způsobeny infekcí lidskými papillomaviry (HPV). Genitální bradavice nejsou nijak závažné onemocnění, ovšem mohou způsobit jiné závažné zdravotní potíže, zejména u žen. Virus HPV je často důvodem změn na děložním čípku. Tyto změny mohou skončit karcinomem děložního čípku, který může vést až k úmrtí.

Nákaza a příznaky

Genitální bradavice se přenáší nechráněným pohlavním stykem, ale také použitím ručníku nakaženého.

Bradavice z počátku vypadají jako malý neškodný pupínek, který se však množí a na první pohled připomínají růžičky květáku. Genitální bradavice nijak nebolí ani nepálí, výjimečně mohou svědit.

Genitální bradavice se vyskytují nejen na pohlavním ústrojí. U žen je se pupínky rozšiřují dovnitř pochvy, na děložní čípek nebo do močové trubice. Muži objevují bradavice nejčastěji na šourku, žaludu i předkožce. U obou pohlaví se genitální bradavice mohou objevit v oblasti konečníku.

Jak genitální bradavice léčit?

Genitální bradavice se nijak léčit nedají. Pokud nějakou objevíte, okamžitě navštivte lékaře, který vám ji odstraní. K jejich odstranění se nejčastěji používá tekutý dusík.

Podpořit boj s genitálními bradavicemi můžete pomocí speciálních mastí, které podporují imunitu v oblasti genitálií a zabraňují jejich opakovanému růstu (bradavice se 20% postižených vrací).

Léčivé účinky aloe vera si mnoho lidí pochvaluje také v boji s genitálními bradavicemi, roztokem však potírejte pouze zevní pupínky.

Po odstranění bradavic posilujte svůj imunitní systém. Vhodné jsou především doplňky stravy bohaté na betaglukany (hlíva ústřičná, shitake).

Prevence

Nejúčinnější prevencí proti nákaze je očkování proti virům HPV. Očkování však nepůsobí na všechny typy tohoto viru.

Vyhněte se nechráněnému pohlavnímu styku s neznámými partnery. Genitální bradavice jsou přenosnou pohlavní chorobou a mnoho lidí nemusí mít vůbec žádné příznaky a mohou být pouze přenašeči.