Letní horké dny nás nutí sáhnout po deodorantu, kterými jsou obchody hojně zásobeny. Asi ale už většina z nás ví, že ty klasické deodoranty jsou plné chemikálií, které našemu zdraví rozhodně neprospívají. Ba naopak, především hliník, hojně v nich obsažený nám může způsobit velmi vážné zdravotní potíže, dokonce podporuje nádorové bujení. Co tedy dělat, abychom neměli na pracovní schůzce či v posilovně koláče potu v podpaží? Je to snadné, pojďme užívat přírodní deodorant!

I přírodní deodoranty můžete zakoupit v běžných obchodech, ne vždy jsou však zcela účinné, nebo bývají poměrně drahé. Máme pro vás levnější a účinnější varianty.

Přírodní deodorant – limetka

Ta nejjednodušší cesta je používání limetky jako přírodního deodorantu. Stačí ji rozkrojit a potřít si s ní podpaží, stejně jako jste byli zvyklí u běžného antiperspirantu, jen limetkovou šťávu nechte chvíli zaschnout a vstřebat. Limetka má schopnost tlumení bakterií, které způsobují nepříjemný zápach potu a zároveň výrazně omezí pocení. Budete svěže vonět  i se tak cítit. Limetku můžete samozřejmě použít i víckrát, jen ji uzavřete do plastové nádobky.

Jak vyrobit přírodní deodorant

Tento postup je malinko náročnější, ale rovněž účinný. Takto vyrobený deodorant nám vydrží v lednici i několik měsíců.

Postup :

V misce smíchejte 5 polévkových lžic tekutého kokosového oleje s 5ti lžičkami jedlé sody. Pak přidejte 5 lžiček kořene maranty třtinové (prodává se běžně v bio obchodech). Po té míchejte tak dlouho, dokud se všechny ingredience řádně nepropojí a vznikne homogenní hustá hmota. Do té nakapejte 10-15 kapek vonného esenciálního oleje. (vůni vyberete podle sebe, počtem kapek si zvolíte intenzitu vůně vašeho přírodního deodorantu.) Pak směs uzavřete např, do obalu z původního antiperspirantu, nebo do jiné dobře uzavíratelné krabičky. Uchovávejte v lednici a používejte dle potřeby.