Zatímco se celý svět zaměřuje na boj proti koronaviru, nejzákeřnější nemoc je stále rakovina. Minulý rok zemřelo po celém světě na rakovinu 10 milionů lidí. Jedná se o druhou nejčastější příčinu úmrtí na celém světě. Na prvním místě jsou srdeční choroby. Rakovina může postihnout jakoukoli část těla a jejím hlavním rysem je rychlá tvorba různých buněk, které mohou napadnout zbytek těla. O úmrtí se postarají většinou rozšiřující se známe.

Proč lidé umírají na rakovinu?

K rakovině dojde interakcí mezi genetickými faktory a vnějšími činiteli. Vnějším činitelem mohou být fyzikální karcinogeny (např. UV a ionizující záření), chemické karcinogeny nebo biologické karcinogeny (infekce způsobené parazity, bakteriemi nebo viry).

Nejčastějšími příčinami úmrtí na rakovinu v roce 2020 byly:

  • plíce (1,80 milionu úmrtí)
  • tlustého střeva a konečníku (935 000 úmrtí)
  • játra (830 000 úmrtí)
  • žaludek (769 000 úmrtí)
  • prsa (685 000 úmrtí)

Největšími rizikovými faktory pro rakovinu jsou tabák, alkohol, nezdravá strava, fyzická aktivita a znečištěné ovzduší. Až 50 % případů rakoviny je možné předejít tím, že se lidé vyhnou rizikovým faktorům. Důležitá je také včasná léčba, při včasném odhalení je vysoká šance na vyléčení. Problém mají chudí lidé, kteří nemají přístup k lékařské péči. U nich je šance na přežití minimální.

Válka proti rakovině: 50 let neúspěchu

Letos si připomínáme 50. výročí „války proti rakovině“ bývalého prezidenta Richarda Nixona a podepsání Národního zákona o rakovině. Za polovinu století utratilo USA přes 140 miliard dolarů na různé iniciativy, které mají s rakovinou bojovat. Za celou tu dobu je situace stejně zoufalá. Jedním z důvodů tohoto nedostatečného pokroku je, že léky proti rakovině testované na zvířatech selhávají v klinických studiích na lidech v 96,6 % případů. PETA proto poslala do Bílého domu dopis, ve kterém žádá, aby se zavedla metodika bez používání zvířat. Testy na zvířatech jsou kruté a bolestivé. Zatím nepřinesly skoro žádný pokrok v léčbě a zbytečně zahynulo obrovské množství zvířat. Důležité informace o neúspěšném boji s rakovinou přináší video od PETA, které se nazývá „War on Cancer – 50-Years of Failure“.