Rostliny do interiéru vybíráme zejména podle jejich vzhledu. Rostliny v ložnici mají za cíl nejen oživit interiér. Jejich správný výběr nám také zajistí kvalitní spánek a vyčistí vzduch. Podívejme se na nevhodnější z nich.

Jasmín

Cítíte se večer plní napětí, hlavou se vám honí myšlenky na problémy, které je třeba řešit, převalujete se v posteli a ne a ne usnout? Pořiďte si do své ložnice jasmín. Ostře sladká vůně jeho bílých či růžových květů jasmínu vás zbaví napětí i úzkosti a navodí klidný spánek. Ne náhodou patří jasmínová silice k nejlepším esenciálním olejům pro zahnání úzkosti a deprese.

Levandule

Levandule je známá rostlina se silnými uklidňujícími účinky. Její pronikavá vůně zažene úzkost a pomůže vám usnout. Vědecké výzkumy prokázaly, že vůně levandule snižuje vyšší krevní tlak a odbourává stres.

Levandulové polštářky i levandulový olej patří k oblíbeným prostředkům pro kvalitnější spánek. Vůně levandule působí jako jemné, zato účinné přírodní sedativum. Její blahodárné, uklidňující účinky můžete v plné míře zakoušet, pokud se levandule stane součástí interiéru vaší ložnice. Jelikož potřebuje dostatek slunce, její ideální místo je na okně.

Tchýnin jazyk

Tato odolná a nenáročná rostlina si díky svým dlouhým, tuhým zeleno-žlutým špičatým listům vysloužila název tchýnin jazyk nebo hadí jazyk. Kromě dekorace a nenáročnosti na pěstování nám prokáže cennou službu jako přírodní čistička vzduchu. Dokáže dokonce vyčistit vzduch od toxických mikroskopických částic formaldehydu, trichlorethylenu, benzenu.

Aloe vera

Aloe vera byla díky svým blahodárným účinkům na naše zdraví ve starověkém Egyptě považována za rostlinu nesmrtelnosti. Kromě svých hojivých účinků, schopnosti podpořit trávení je vynikající přírodní čističkou vzduchu. Aloe vera vám sice neprodlouží život, avšak prodlouží váš spánek a zvýší jeho kvalitu. Navíc vyžaduje, podobně jako tchýnin jazyk minimální údržbu. Jediné, co vyžaduje, je slunné místo. Nejlépe se jí bude dařit na okně.

Gardénie

Její lesklé, stálezelené listy a krásné, bílé květy jsou okrasou ložnice. Gardénie však neslouží pouze jako estetický doplněk interiéru ložnice. Disponuje schopností zahnat úzkost a podpořit spánek. Potýkáte-li se s nespavostí, dříve než sáhnete po lécích na spaní, vyzkoušejte účinky příjemné vůně této krásné rostliny. Na rozdíl od léků na spaní budete ráno svěží a plní energie. Nevýhodu této rostliny je náročnost na pěstování. Gardénie vyžaduje pravidelnou zálivku i pravidelné hnojení. Daří se jí na místě s dostatkem světla, nemá však ráda přímé slunce.

Zelenec

Tyto rostliny se zelenými listy s bílými pruhy jsou oblíbené nejen pro svůj vzhled a svoji nenáročnost. Pracují jako výkonná přírodní čistička vzduchu. Kromě čištění vzduchu pohlcují také pachy a výpary. Zelenec bývá obvykle umístěn blízko stropu, odkud visí dolů.

Anglický břečťan

V této popínavé rostlině s tmavě zelenými listy se skrývá vynikající přírodní čistička vzduchu. Poslouží také jako nenáročná a zajímavá okrasa interiéru vaší ložnice.

Lopatkovec

Lopatkovec je český název pro rostlinu jménem peace lily. Tato rostlina, vzhledem podobná kale, patří mezi přírodní čističky vzduchu, které dokáží vyčistit vzduch od jedovatých mikroskopických částic benzenu, formaldehydu, trichloretylenu. Navíc pracuje také jako zvlhčovač vzduchu. V místnosti, kterou zdobí tato rostlina s krásnými, bílými květy, se zvýší vlhkost až o 5 %.

Bambusová palma

Bambusová palma, někdy nazývaná také rákosová palma je impozantní okrasná rostlina s velkou schopností čistit vzduch od pachů i toxických látek. Jelikož vyžaduje více prostoru, najde své uplatnění ve větších ložnicích.

Dracena

Nápadné červené špičaté listy této pokojové rostliny slouží jako dekorace i jako výkonná přírodní čistička vzduchu. Dracena, podobně jako bambusová palma nepatří mezi malé rostliny. To je důvod, proč se hodí do velkých ložnic.

Potosovec zlatý

Potosovec zlatý, nebo také šplhavnice zlatá, je rostlina s mramorovými listy ve tvaru srdce. Tato rostlina se může pochlubit nejen netradičním vzhledem, poslouží také jako účinná čistička vzduchu. Tato popínavá rostlina je navíc nenáročná na pěstování.