Hygienické gely jsou skvělým pomocníkem, pokud to s nimi nebudete moc přehánět. V tomto článku vám tedy ukážeme, na co byste si měli dát pozor.

Hygienický gel na ruce vám pomůže ochránit nejen vaše zdraví, ale také okolí. Účinně totiž působí na viry, bakterie a další patogeny, které jsou člověku nebezpečné. V následujících řádcích vám tedy přinášíme trojici tipů, jak dobře a efektivně používat hygienické gely.

Vyhněte se aplikaci na znečištěné ruce

Hygienický gel na ruce sice může působit jako klasické mýdlo, umí toho ale mnohem víc. Pokud mu ovšem neposkytnete volné pole působnosti, pak bude jeho účinnost výrazně nižší. Vyhněte se proto aplikaci hygienického gelu na silně znečištěné nebo mastné ruce. Pokud byste gel aplikovali na znečištěné ruce, budou dezinfekční a antibakteriální účinky působit spíše na nečistoty.

Jak si správně mýt ruce?

S hygienickým gelem to rozhodně nepřehánějte. Aplikujte jej pouze tolik, aby vaše ruce vydržely vhlké zhruba 15 – 30 sekund. Po celou dobu si gel do rukou vtírejte. Nezapomeňte na žádné místečko. Zaměřte se i na hřbety rukou, místa mezi prsty nebo nehty. Po zhruba půl minutě pak vaše ruce opláchněte a následně otřete hadříkem nebo ručníkem.

S používáním to nepřehánějte

Hygienický gel na ruce je sice dobrý pomocník, pokud to s ním ale budete zbytečně přehánět, můžete napáchat více škody než užitku. Některé gely totiž kromě nežádoucích patogenů ničí i přirozenou mikrofloru pokožky a narušují tak jejich film. To znamená, že pokožka po nějaké době ztratí schopnost sama se chránit proti vniknutí patogenů. S používáním antibakteriálních gelů to tedy rozhodně nepřehánějte. Používejte je pouze tam, kde si nebudete moct umýt ruce teplou vodou a mýdlem. Teplá voda je totiž sama o sobě kvalitní dezinfekcí, která vám v některých případech úplně postačí. Jako dobrý doplněk jsou ale hygienické gely opravdu vhodné.