Asi by se našel málokdo, kdo by netoužil po harmonii, duševním klidu a vyhnul se stresovým situacím. Jenže ony přicházejí, atakují nás z různých důvodů a záleží jen na nás, jak se s tímto stavem dokážeme vypořádat.

Pokud je stres dlouhodobý, dokáže nás poškodit víc, než si myslíme. Ostatně ne nadarmo se říká, že z fyzické únavy se vyspíme, ale z psychické určitě ne.

Stres je jedničkou v příčinách úmrtí

Stres je podle odborníků příčinou 60 % všech onemocnění a nemocí. Může na nás působit tak, že dojde až k selhání celého organismu a k následné smrti. Podle amerických odborníků je stres jedničkou mezi příčinami úmrtí.

Kdybychom tu měli vyjmenovat všechna onemocnění, v níž má prsty stres, byl by to dlouhý seznam. Američtí vědci pospali 50 nejzákladnějších znaků stresu a s některými vás seznámíme.

Spouštěče stresu

Mezi spouštěče stresu patří např. negativní vztahy mezi lidmi, agresivita v prostředí, ve kterém se každodenně pohybujeme, smrt v rodině, ztráta zaměstnání, ale třeba i narození dítěte, docházka do práce, nedostatek spánku, nadměrná konzumace alkoholu nebo kávy, nedostatek času, negativistické reakce, ale i takové spouštěče jako je velký hluk, uzavřený prostor atd..

Znaky stresu

Tady se dostáváme k onomu seznamu, o které jsme se již zmiňovali. Vědci popsali 50 základních znaků stresu mezi něž patří např. časté bolesti hlavy, bolesti čelisti, skřípání zuby, koktání, chvění se, třas rukou, bolesti krku a zad, svalové křeče, otupělost, časté červenání, pocení, studené či zpocené ruce a nohy, sucho v ústech, problémy s polykáním, častá nachlazení, opary, vyrážky, svědění, husí kůže, kopřivka, pálení žáhy, bolesti žaludku, přílišné říhání, nadýmání, zácpa, průjem, těžkosti s dýcháním, bolest na hrudi, bušení srdce, snížené libido či sexuální výkonnost, přílišná úzkost, pocity viny, nervozita, zvýšený výskyt vzteku, frustrace, nepřátelství, nespavost, noční můry, zapomětlivost, pocity osamocení, malý zájem o zevnějšek atd.

Nemoci ze stresu

Stres je příčinou řady onemocnění, jenž se kupříkladu projevuje na kůži vznikem růžovky, kruhy pod očima, akné u dospělých, ekzémy, lupénkou. Rovněž vlasy vlivem stresu dostávají zabrat, neboť kromě šedin vypadávají ve shlucích.

Tím to ale nekončí, člověk dlouhodobě vystavený stresu má velké předpoklady onemocnět vysokým krevním tlakem, infarktem myokardu, onemocněním srdce, impotencí, zánětem žaludku, ulcerózní kolitidou, tenzní bolestí hlavy, obezitou, cukrovkou, alergiemi, astmatem, neplodností, depresemi, autoimunitním onemocněním atd.

Jak se bránit?

Na stres jsou tu osvědčené bylinky – heřmánek a meduňka.
Neopomíjejte pohyb, při kterém napětí z těla dostanete fyzickou námahou.
Odreagujte se koníčky, vrhněte se na to, co máte rádi a při těchto aktivitách si čistěte hlavu.

Nezapomínejte na dovolenou. Pokud to jen trošku jde, odjeďte pryč z každodenního prostředí alespoň na tři týdny, aby vaše mysl postupně zregenerovala a s ní i vaše tělo.

A pak je tu ještě jeden tip: sex – odbourává napětí, lidé jsou po něm šťastnější, klidnější, usměvavější…