Když se mluví o čokoládě, většinou není považována za zdravou stravu, a tím spíš jako jídlo vhodné k snídani, tedy alespoň pokud máme na mysli čokoládové tyčinky, různé pamlsky a dezerty plné cukru.

Pokud však vyměníte výše jmenované nezdravé (byť lahodné) dezerty za raw kakao, určitě pocítíte rozdíl.

Kakaový prášek vzniká mletím surových kakaových bobů. Od kakaa se liší tím, že je raw, tj. nepodléhá pražení. Živiny citlivé na teplo jsou při jeho výrobě zachovány, takže nejenže skvěle chutná, ale má také významný přínos pro zdraví.

Raw kakao obsahuje 2x více antioxidantů než červené víno či zelený čaj, má nízký obsah kalorií, nulovou hladinu cholesterolu (jedná se o potravinu na rostlinné bázi) a je bohatým zdrojem hořčíku a vlákniny. (Jedna polévková lžíce kakaového prášku má asi 2 g vlákniny, 1 g tuku a 25 mg hořčíku). Dále obsahuje draslík, vápník, sodík a také podporuje tvorbu užitečných látek v mozku, například serotoninu a triptofanu proti stresu a depresi, anandaminu známého jako „chemikálie štěstí“ či dopaminu. Díky svým úžasným vlastnostem se řadí mezi tzv. „superpotraviny.“

Nejlepší je využívat raw kakao při snídaních. Nemusíte se stále nutit do zelených smoothie, raw kakao vám dodá spoustu živin a energie, navíc báječně chutná.

Tento recept si připravte nejlépe před spaním, abyste se ráno nemuseli zdržovat.

Ovesné vločky s kakaem a jahodami

Na 2 porce potřebujete:

1 a ½ sklenice neslazeného mandlového mléka

1 střední banán

½ šálku jahod (mražených či čerstvých)

1 a ½ lžíce raw kakaového prášku

1 lžíce mletého lněného semínka

2 datle medjool

1 lžička macha

½ lžičky vanilkového extraktu

Špetka mořské soli

2/3 šálku ovesných vloček

1 a ½ lžíce chia semínek

A co na posypání?

Nasekané ořechy

Čerstvé jahody

Konopná semínka

Strouhaný kokos

Bobule goji

Postup:

Rozmixujeme mandlové mléko, banány, jahody, kakao, sůl, lněné semínko, datle, vanilku a macha do hladka. Ve středně velké misce smíchejte ovesné vločky a chia semínka a promíchejte. Přidejte do misky i směs z mixéru, uzavřete a nechte v ledničce přes noc nebo po dobu minimálně 3 hodin. Ovesné vločky mezitím absorbují tekutinu a pokrm zhoustne. Nakonec rozdělte do dvou misek a ozdobte oblíbenými ingrediencemi.