Když se na vlasech čas od času objeví lupy, zpravidla nejde o nic vážného. Mírné, méně závažné i větší problémy mohou postihnout každého – muže i ženy bez ohledu na věk a typ pokožky. Podle statistik jde o nejčastější kožní onemocnění vůbec. Trápí polovinu populace a jen málokdo tuší, jak se s ním rychle vypořádat a předcházet jim. Příčiny nadměrné deskvamace pokožky bývají různé. Obvykle k ní dochází v důsledku přemnožení kvasinek či jiných původců. Důvodem však může být i genetická dispozice, která se projeví následkem vlivů okolního prostředí.

Co jsou lupy zač?

Lupy označují dva základní typy útvarů. Pokud se na pokožce tvoří hrubší, mastné lupy žluté barvy, hovoříme o mírné formě seboroické dermatitidy. Jedná se o chronické kožní onemocnění, které je provázeno podrážděnou pokožkou.

Dalším typem jsou větší bělavé suché lupy na zarudlém podkladě. Objevují se v souvislosti s psoriázou neboli lupénkou. Jejich výskyt je zpravidla provázen svěděním.

Hlavní rozdíl mezi seboroickou dermatitidou a psoriázou tkví v příčině. První onemocnění způsobují kvasinky rodu Malassezia, druhé je dáno genetickou predispozicí a spouštějí ho environmentální faktory.

Jak se zbavit mírných problémů s lupy?

Řešení mírných problémů s lupy není příliš komplikované, a už vůbec ne pracné. Přestaňte se škrábat na hlavě a pořiďte si jemný šampon, který suchou pokožku hlavy zklidní, zabrání množení kvasinek a reguluje tvorbu zrohovatělých buněk. Přípravek aplikujte dva až třikrát týdně tak, že jej krouživými pohyby vmasírujete do pokožky hlavy. Po kúře důkladně opláchněte a opatrně vysušte vlasy (nefénujte horkým vzduchem).

Jak vyřešit vážnější chronické problémy?

Tvorbu přilnavých suchých skvrn omezíte pomocí léčivého šamponu s velmi vysokou tolerancí. Přípravek s obsahem keratoredukčních a keratolytických účinných látek zmírňuje projevy intenzivního svědění, suchou pokožku zvláčňuje a funguje jako prevence vysoušení. Postup aplikace je stejný jako v případě mírných problémů. Proceduru opakujte několikrát do týdne.

Jak se zbavit intenzivního svědění způsobeného kvasinkami?

Stejně jako při léčbě chronických problémů vlasové pokožky použijte šampon s vysokou tolerancí, ovšem s obsahem antimykotických účinných látek a látek pro zklidnění svědící pokožky.

Ozdravná kúra probíhá ve dvou fázích: během prvních dvou až tří týdnů si myjte vlasy dva až tři krát týdně, poté jednou až dvakrát pro udržení, a to střídavě s jemným šamponem. Po vmasírování dejte šamponu několik minut čas, aby se projevily jeho účinky – až poté ho spláchněte a šetrně si osušte vlasy.

Pokud vám vrtá hlavou, který šampon proti lupům zvolit, vyzkoušejte Nodé DS+ od Biodermy s patentovaným komplexem DSactive. Přípravek redukuje množení kvasinek, brání tvorbě mazu a okamžitě zmírňuje svědění. Je vhodný i pro citlivou pokožku, u níž zvyšuje práh tolerance.