Těhotenství se některé ženy děsí, zatímco pro jiné je životní touhou. Je úžasné, že jsou dámy požehnány možností dát život jiné lidské bytosti. Je úžasné sledovat ten geniální proces, když se vajíčko oplodní a začíná celé období těhotenství se všemi příznaky.

Můžete otěhotnět během menstruace?

Pokud žena nechtěně otěhotní, co má dělat? Má dítě potratit? A co žena, která dítě chce a otěhotní, ale kvůli nějaké abnormalitě plod neroste?

Každé těhotenství má svůj příběh, protože každá žena má své priority a plány ohledně mateřství. Gynekolog dostává časté dotazy ohledně početí, z nichž jedním z nejběžnějších je: „Mohu otěhotnět během menstruace?“

Mnoho žen řeší toto dilema, protože se bojí, že si špatně vysvětlí náznaky svého těla. A pravdou je, že se to stát může. Ano, žena můžete otěhotnět, pokud máte pohlavní styk během menstruace.

Menstruační cyklus

Menstruační cyklus je definován jako ztráta krve na konci ovulace, protože vajíčko nebylo oplodněno spermií. Každý měsíc se vajíčko uvolní asi 14. den cyklu. Předtím se hladina hormonů zvyšuje, aby byla děložní sliznice správně připravena, pokud by vajíčko bylo oplodněno. Pokud k oplodnění nedojde, sliznice dělohy se oddělí a vyjde z těla asi o 14 dní později. Toto je menstruační cyklus, jehož princip většina žen zná.

Doba trvání je různá, liší se od 2 do 8 dnů a přichází každých 26 až 34 dní. Ovulace většinou probíhá ve prostředku cyklu a je to nejplodnější období. Během ní se vajíčko uvolní z některého z vaječníků a žena má nejvyšší pravděpodobnost, že otěhotní.

Velmi krátký menstruační cyklus

Toto se však může stát pouze za určitých okolností. Aby žena mohla otěhotnět během menstruace, musí mít velmi krátký menstruační cyklus, což je doba mezi prvními dny dvou za sebou jdoucích menstruačních cyklů. Početí je pravděpodobné v takovém případě, že se spermie a vajíčko potkají ve vejcovodu.

Za předpokladu, že máte 28 – denní cyklus, pak mezi 12 a 16 dnem uzraje vajíčko v jednom ze dvou vaječníků. Vajíčko se následně uvolní do břicha a je vtaženo do tulipánového otvoru nejbližšího vejcovodu. Tam může přežít až 24 hodin a pokud je zde v tu dobu přítomná i spermie, může vajíčko oplodnit.

Toto se může stát pravděpodobněji ženám, které mají krátký menstruační cyklus, například 22 dnů. Z tohoto důvodu inklinují k ovulaci jen několik dní poté, co jejich menstruace skončí. A protože spermie mohou přežít až 6 dní, je pravděpodobné, že spermie je ve vejcovodu stále přítomna, když žena ovuluje a oplodní vajíčko.

Až budete mít příště podezření, že jste těhotná, udělejte si test nebo se rovnou obra´tte na gynekologa. Tělo je složitý systém a stejně tak i procesy v něm.