Teflon (PTFE) se rozšířil do kulinářského světa raketovou rychlostí. Jedná se o skvělý materiál, který ale může být v některých případech zdraví škodlivý.

Dalo by se říct, že je teflon (PTFE) doslova dokonalý materiál. V dnešních dnech se totiž stal synonymem pro zdravé vaření. Umožňuje totiž přípravu jídla bez tuku i oleje. V některých případech ale může být škodlivý. A v tomto článku si ukážeme, o jaké případy jde.

Jak PFTE škodí?

Materiál PTFE patří mezi stabilní látky. Kdyby tomu tak nebylo, rozhodně by se nepoužíval v potravinářství. I přesto můžeme najít chvíle, kdy teflon začíná být zdraví škodlivý. A tou chvílí je vaření při velmi vysokých teplotách. Udává se, že pokud teflon rozehřejete na teplotu vyšší než 260 stupňů Celsia, začne se rozkládat.

Aby se začala uvolňovat kyselina perfluorooktanová, musíte ale vařit bez tuku či oleje. Při vaření na sucho si tak dávejte pozor. PFOA je totiž zdraví škodlivá. Nezpůsobí vám sice okamžité problémy, ale její pravidelná konzumace může způsobit rakovinu jater až neplodnost. Při zahřátí na teplotu vyšší než 360 stupňů pak dochází k uvolňování výparů, které můžou způsobit teflonovou horečku.

Jak teflon správně používat?

Pokud je vaše pánvička tvořena z PTFE fólie, případně máte další potřeby z teflonu, nemusíte je hned vyhazovat. Při běžném vaření a pečení se totiž na takovéto teploty dostanete jen výjimečně. A pokud vaříte nebo pečete při vysokých teplotách pravidelně, stačí použít olej. Ten část tepla převezme a celou nádobu tak ochladí.

PTFE je ale krom výše zmiňovaných případů téměř dokonalým materiálem. A pokud ho budete používat rozumně, nemůže se vám nic stát. Na závěr článku tedy přinášíme několik doporučení pro zdravé používání teflonu:

  • neohřívejte nádobí nasucho,
  • neumývejte teflon drátěnkou a hrubými houbičkami na nádobí,
  • jestli nádobí změní barvu, přestaňte ho používat,
  • řiďte se pokyny výrobce.