Jídla připravená s tofu jsou vhodná nejen pro vegetariány, ale pro všechny, kdo se chtějí stravovat zdravě. Tofu se může upravovat na různé způsoby a využívá se jak ve slaných, tak ve sladkých jídlech. Jeho obliba je dána také tím, že je schopno přejmout chuť ostatních použitých přísad. Mezi vegetariány je oblíbenou náhradou masa, jelikož je bohatým zdrojem bílkovin.

Co je vlastně tofu

Zemí jeho původu je v Číně, kde se začalo vyrábět ještě před počátkem našeho letopočtu. V sedmém století se pak tofu rozšířilo do Japonska a postupně se stalo tradičním jídlem i v Korei, Vietnamu a Thajsku. V Evropě bylo tofu neznámé až do poloviny 20. století. K jeho rozšíření přispěl teprve zájem o vegetariánství a zdravou stravu.

tofu

Dnes můžete tofu koupit v obchodech se zdravou výživou, ale i v mnoha supermarketech. Vyrábí se ze sójových bobů, které se nejprve důkladně propláchnou, poté se namočí a nechají nabobtnat, aby se pak umixovaly s vodou na kaši. Ta se uvaří, pak pasíruje, čímž vznikne sójová surovina pro výrobu tofu.

Jak tofu využít

Prodává se v několika podobách. Například tvrdé tofu připomíná svým vzhledem sýr, naopak měkké tofu vypadá jako puding. Tvrdší tofu se v kuchyni používá v jídlech, od kterých se vyžaduje určitý tvar. Například v „číně“ to mohou být kostičky připomínající maso. Měkké tofu je vhodné do dezertů, polévek či omáček. S tofu si můžete připravit nejrůznější chutné a hlavně zdravé pokrmy. Například bramborové knedlíky plněné tufu, zeleninovou tofu směs s bramborami, tofu s rajčaty a spoustu dalších. Výborné je například tofu s fazolkami a žampióny nebo špagety s tofu.

Tato zdravá potravina je ideální k výrobě nejrůznějších pomazánek. Vynikající je například drožďová pomazánka, k jejíž přípravě potřebujete 1 cibuli, 3 lžíce olivového oleje nebo kousek másla, 2 kostičky baleného droždí, vejce, sůl, vegetu a 200 g uzeného tofu. Neméně chutná je pomazánka česneková, na kterou potřebujete 1 balení přírodního tofu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti, 2 lžíce majonézy, 4-6 stroužků česneku, vegetu a nadrobno nakrájenou pažitku. Obě tyto pomazánky či další, jejichž příprava je snadná a rychlá můžete namazat na pečivo podle vlastního výběru a podávat k večeři.