Jestli se od rána těšíte na to, až si dáte pořádný oběd, nejste sami. Nadšení samozřejmě ještě roste, pokud jde o dny jako Vánoce nebo narozeniny, kdy jsme schopní sníst dvakrát tolik. Pak se snažíme zhubnout tím, že se necháme vyhladovět nebo celý den jíme jenom banány a cvičíme od rána do večera. Pak ale zase začneme jíst normálně a kila jsou hned zpátky.

Klíč k dobré postavě je v pravidelnosti, ne nárazové a nepřirozené hubnutí. Pak se i mnohem lépe vyrovnáte s větším nášupem, protože se zase rychle vrátíte k běžnému dennímu režimu a vaše tělo si těch změn ani nestihne všimnout. Dodržujte 7 níže zmíněných rad a budete mít perfektní postavu po celý rok.

Nehladovte před hlavním jídlem

„Když vaše buňky hladoví po živinách, zpomaluje vám to metabolismus,“ říká Felicia Stoler, dietoložka z New-Jersey.“ Takže když pak při hlavním jídle pozřete víc kalorií, ukládají se vám do problémových partií v podobě tuku,“ říká Stoler. Když si vaše tělo zvykne na to, že budete brzy zase jíst, bude mít vyváženou nutriční a hormonální hladinu. Abyste zabránili tělu dostat se do ukládajícího režimu, dejte si i něco úplně malého jako jogurt nebo hrst ořechů. I to pomůže organismu od ukládání tuků.

Vypijte sklenici vody

Náš žaludek je schopen pojmout cca litr jídla a tekutin, říká Ilana Mühlstein, odbornice na výživu. Tím, že vypijete jednu nebo dvě sklenice vody před jídlem, necháte jídlu dostatečný pozor a zároveň snížíte množství, které budete schopni konzumovat.

Vyčistěte si zuby

Popíjení mátového čaje, ze kterého v puse zůstane chuť mátového esenciálního oleje, nebo dokonce čistění zubů stačí k tomu, abyste se v jídle dokázali ovládat. Studie prokázaly, že silná vůně máty peprné přirozeně potlačuje chuť k jídlu, říká Liz Weinandy, RDN, ambulantní dietoložka. Nicméně, raději se vyhněte mátovým žvýkačkám, protože ty stimulují hlad tím, že způsobují uvolňování slinné amylázy, což je trávící enzym v našich ústech, který odbourává sacharidy.

Plánujte dopředu

„Mát plán znamená, že máte všechno pod kontrolou“, říká Lewis. „Nejčastěji dochází k přejídání právě proto, že pokušení přemůže naše dobré úmysly najíst se zdravě.“ Uvědomte si, že hlavní jídlo dne je opravdu důležité a udělejte vše proto, aby bylo nutričně hodnotné. Vyberte si například za odměnu jedno nezdravé jídlo jako malou svačinku za den, třeba mléčný řez nebo čokoládovou tyčinku, a to dodržujte,“ říká newyorská dietoložka Emily Braaten nebo hřešte jen při speciálních příležitostech jako jsou narozeniny, Vánoce nebo Silvestr. Tím, že si vědomě nenaplánujete vypít litr vaječného koňaku, si můžete užít slavnostní atmosféru bez pocitu viny.

Zakousněte se do jablka

Snědením středně velkého jablka asi 15 minut před jídlem snížíte počet kalorií, které byste nabrali jídlem, až o 15 % a to díky vysokému obsahu vlákniny,“ říká Libby Mills,  manažerka prevence obezity. „To je v průměru 186 kalorií méně, čili asi o 60 více, než je obsažené v samotném jablku,“ dodává.

Choďte do posilovny

Pocením v tělocvičně ještě před hlavním jídlem dne paradoxně potlačuje váš pocit hladu. „Čím energičtější je vaše cvičení, tím menší budete mít hlad a to i v případě, že bude cvičení jen velice krátké,“ říká Braaten. Jedna studie navíc potvrdila,  že cvičením před jídlem snížíte příjem kalorií o třetinu.

Vydatně spěte

To, jak moc v noci budete spát, ovlivní, jestli si dáte jako hlavní jídlo dne vegetariánský talíř nebo pecen chleba. „Nedostatek spánku si pohrává s hormony, které řídí chuť k jídlu a zvyšují chuť na nezdravé potraviny,“ říká newyorská dietoložka Chelsea Elkin. Udržujte svou dortíkovou kontrolku zhasnutou díky sedmi hodinám spánku denně.