V posledních letech se stále hovoří o psychosomatice. O tom, jak úzce je spjata psychika člověka s jeho tělesným zdravím. I když původ této hypotézy pochází z východní medicíny, dnes mnoho lékařů klasické medicín uznává, že na této teorii je mnoho pravdivého.  Je na každém, půjde-li s bolestmi zad k lékaři, který mu předepíše prášky proti bolesti a příp. nějaké masáže, nebo zkusí hledat příčinu, která bolesti způsobuje. A že mohou být psychického původu vám potvrdí nejeden lékař, který neléčí jen důsledky vašich zdravotních obtíží, ale hledá i jejich příčiny.

Co je psychosomatika?

Slovo psychosomatika pochází z řečtiny, je složená ze dvou slov „psyché“ duš a „soma“ tělo. Již tehdy se zkoumala interakce mezi těmito tělesnými a psychickými pochody. V dnešní době se pod tímto pojmem rozumí vliv duševních stavů na tělesné obtíže a poruchy organismu. Zahrnuje však i sociální složku, tedy to, v jaké člověk žije společnosti, její zvyklosti. Hovoříme pak o komplexnosti vnitřních a vnějších faktorů na člověka.

Co znamenají určité zdravotní potíže?

Podle odborníků na psychosomatiku jsou pro určitou oblast zdravotních obtíží charakteristické určité duševní stavy. Např. duševní napětí, stres, to potvrdí mnoho z nás, způsobuje bolesti hlavy, nervozita pak pocit staženého žaludku. Smutek, beznaděj může vést chronické únavě, k omezení hybnosti, omezení se fyziologických funkcí. Bulimie, anorexie bývá důsledkem pocitu méněcennosti, negativnímu postoji k vlastní osobě. Bolesti krční a bederní páteře mohou symbolizovat přetížení člověka, jeho podvědomé obavy z toho, zda vše zvládne, jeho emociální nestabilitu, někdy pocit toho, že není dostatečně milován. A tak bychom mohli pokračovat, co však s tím?

Co dělat pro zmírnění potíží?

Pokud jste zjistili, že se u vás projevilo psychosomatické onemocnění je dobré navštívit odborníka, který vám pomůže najít příčinu vašich obtíží a bude s vámi pracovat na jejich odstranění, V některých případech si ale můžete pomoci i sami. Žijete-li ve stresu (a ruku na srdce, kdo z nás v dnešní době ne), můžete si pomoci i sami. Správnou životosprávou, dostatkem spánku a odpočinkem dosáhnete toho, že se vaše tělo se stresem lépe vypořádá, bolesti hlavy by měly ustoupit.

V  každém případě je nutné nechat své emoce vyjít na povrch. Jste-li smutní, plačte, jste-li veselí, smějte se, máte-li pocit, že vás někdo usurpuje, řekněte otevřeně svůj názor, stejně tak jako když vás někdo rozčílí. A pokud vám někdo udělá radost, pochvalte ho, obejměte ho. U nás se na city příliš nehraje, od dětství slyšíme „nebreč“!, „ovládej se“, ale to není dobře. Psychika je opravdu mocná a je dobré rozpoznávat své emoce a pracovat s nimi. Jen tak potlačíme i negativní jevy psychiky na našem těle.