Ideálním zdrojem vlákniny je lněné semínko. A nejen to, obsahuje v sobě i Omega-3 mastnou kyselinu, která je pro člověka doslova blahodárná.

Abychom však maximálně využili sílu lněných semínek, musíme je zpracovávat i se slupkou, která obsahuje nerozpustné vlákniny, samotné semínko jen část vlákniny. Problémem je, že výrobci většinou slupky odstraní…

Namelte lněná semínka

Ideální je lněná semínka i se slupkou namlít. Získáme tak lněnou vlákninu, tu pak můžeme využít při vaření, přidat ji do nápojů, jogurtů, müsli, koktejlů.

Při požití lněná vláknina na sebe nabalí škodlivé látky ve střevech, které se tak čistí. Pokud bychom semínko nenamleli, projde trávícím traktem bez jakéhokoli účinku.

Olej

Ze lněných semínek můžeme rovněž vymačkat olej, který je doslova nabitý Omega-3 mastnou kyselinou. Ta snižuje cholesterol v krvi, prospívá oběhovému systému, tlumí autoimunitní poruchy. Rovněž omezuje tvorbu lupů, lámavost nehtů a vlasů, akné, ekzém, lupénku.

Množství lněného semínka, lignany

Polévková lžíce umletého lněného semínka obsahuje asi 2 – 3 g vlákniny, ideální denní dávkou jsou pak dvě lžíce.

Ve lněných semíncích se rovněž nacházejí i lignany, jež přispívají např. ke snížení hormonů souvisejících s rakovinou prsu a pomáhají při léčbě i dalších onkologických onemocnění.

Kromě již zmíněného mají lněná semínka vliv na snížení vysokého tlaku, jsou výborným projímadlem, čehož využívají hlavně těhotné ženy, protože semínka změkčují stolici a uvolňují tak porodní cesty. Rovněž pomáhají i v souvislosti s léčbou žaludečních vředů.

Jak je konzumovat?

Lněná semínka je nutné rozemlít, případně je důkladně rozkousat. Je nutné je zapíjet dostatkem vody. Umeleme vždy tolik semen, kolik spotřebujeme, nikdy ne do zásoby.

Můžeme se ho přidat do müsli, kaší, celozrnného pečiva, salátů, polévek, zeleninových karbanátků a dalších jídel, fantazii a chutím se meze nekladou.

Nápoj – 2 lžičky lněného semínka zalijeme 250 ml vroucí vody a vypijeme.