Všichni jsme to zažili. Probudíte se s příšernou bolestí v krku a už tušíte, že je to první příznakem toho, že se o vás pokouší ošklivá viróza. To jsou přesně ty chvilky, kdy se zatajeným dotekem doufáte, že to nebude nemoc, která vás položí do postele na několik dnů, nebo dokonce týdnů. Abychom vám pomohli odstranit bolest v krku a možná i zabít počínající virové nebo infekční onemocnění, máme pro vás ty nejlepší přírodní prostředky.

Tymián

Bylina tymián (neboli Thymus Vulgaris) je asi ten nejlepší přírodní lék na bolest v krku ze všech, obzvlášť když ho smícháte s domácím nepasterizovaným medem. Ale i zapřisáhlí vegani se můžou těšit z jeho hrdlo uklidňujících účinků. Přírodní látky obsažené v tymiánu se nazývají flavonoidy a přirozeně působí proti kašli. Navíc mají protizánětlivé účinky. Chcete-li se zbavit bolesti v krku, udělejte si z tymiánu odvar. Stačí dvě čajové lžičky drceného čerstvého nebo sušeného tymiánového listí na jeden šálek vroucí vody. Nechte louhovat po dobu 10 až 15 minut. Tento kouzelný lektvar pak pijte třikrát denně. Stejně tak dobře funguje, pokud smícháte vysoce kvalitní tymiánový esenciální olej s lžičkou medu. Směs pak nechte chvíli účinkovat v puse, dokud se nerozpustí. Opakujte tento proces až třikrát denně, ale klidně i víckrát, pokud vás to bolí tak, že nemůžete ani mluvit.

Oregano

Olej extrahovaný z byliny oregano (Origanum Vulgare) má vysoce anti-infekční účinky, ale na rozdíl od antibiotik, které fungují pouze na bakteriální infekce, ničí i ty virové. Takže ho bez obav použijte, pokud je vaše nemoc virového charakteru, ale i na tu, která je důsledkem Streptococcus bakterií. To jsou ty, kvůli kterým máte v krku ty ošklivé bílé čepy. Ve studii publikované v Biomed Research vědci potvrdili, že tymián i oregano se vyznačují významnou antibakteriální aktivitou a zničí většinu negativních bakterií spojených s bolestí v krku. Alkoholové extrakty z obou rostlin jsou známé jako tinktury a esenciální olej z oregana je velmi antiseptický. Pokud můžeme radit, olej z něj je účinnější. Smíchejte dvě až tři kapky kvalitního neředěného esenciálního oleje z oregana určeného pro vnitřní užití se lžící olivového oleje, naberte do úst a polkněte. Uvidíte, že bolest ustane.

Meduňka

Bylina meduňky (Melissa Officinalis) je velmi účinným přírodním protivirovým lékem, což je dokázáno i vědecky. Při nedávné studii zaměřené na virus ptačí chřipky H9N2 vědci zjistili, že rostlina dokáže zabránit šíření viru předtím, aby napadal lidi nebo ptáky. V této studii vědci prokázali antivirové účinky esenciálního oleje z rostliny, ale stejných účinků dosáhnete i při pití bylinného čaje, užívání tinktury nebo silice. Udělejte si čaj z jedné čajové lžičky sušených bylin na šálek vroucí vody. Nechte louhovat po dobu 10 až 15 minut a pak pijte asi třikrát denně. Jestli jste se rozhodli pro tinkturu, pozorně čtěte příbalový leták. Při použití esenciálního oleje smíchejte dvě kapky vysoké kvality s lžící medu a olivového oleje, pak nechte rozpustit v ústech. Tento proces si zopakujte třikrát denně a budete zase zdraví!