Už asi každý z nás už měl zažívací potíže. Ty mohou být v podobě pálení žáhy, průjmu, špatného trávení, nebo zácpy. Pro mnohé lidi je zácpa a nafouklé břicho právě tím nejhorším. Jedním z nejlepších způsobů jak zabránit tomuto problému, je vyvážená strava, která obsahuje hodně vlákniny a tekutin. Ale možná nemáte dostatek času během rušných dní na časté porce ovoce a zeleniny. Možná jste zapomněli pít dostatek vody. Nebo si jen chcete koupit rychle působící projímadlo a hotovo.

Ale počkejte! Předtím, než půjdete do lékárny pro projímadlo, které může jen zhoršit situaci, vyzkoušejte některý z následujících nápojů. Nebojte se. Můžete je snadno připravit nebo je koupit už hotové. Poslužte si, dejte si drink v kanceláři a užívejte si jejich výhod.

Káva nebo čaj

Milujete vůni čerstvé kávy? Dáváte si každé ráno šálek, aby vás probudil? Nebo jste spíš „čajový typ?“ Na tom nezáleží. Kofein vám v obou případech může pomoci zmírnit zácpu. Je totiž přírodní stimulant zažívání a diuretikum. Podle jedné studie spouští kontrakce v tlustém střevě, které pomáhají k pohybu odpadu.

Varování: Kofein může vést u některých lidí až k průjmu nebo dehydrataci, která zácpu naopak zhorší.

Med

Nejen, že je tato sladká zlatá kapalina ideální do šálku čaje nebo misky ovesných vloček, ale také může pomoci k úlevě od zácpy. Nejlepší způsob, jak co nejvíce vytěžit z jeho účinků, je smíchat lžíci se šálkem horké vody a pít asi 30 minut před jídlem. Někteří lidé tvrdí, že trocha citronové šťávy ještě zvyšuje jeho účinnost. Výzkumy naznačují, že med může být projímavý v důsledku neschopnosti těla absorbovat všechnu fruktózu.

Varování: Med je přírodní cukr a jeho konzumace by měla být omezena na 1 čajovou lžičku denně, a to zejména pro osoby s diabetem, neboť zvyšuje hladinu cukru v krvi.

Odtučněné mléko

Mléko bez tuku je další nápoj, který pomáhá od zácpy. Zatímco některé výzkumy naznačují, že plnotučné mléko vede k zácpě, další studie zjistily, že odtučněné mléko má opačný účinek. Jeho konzumace zvyšuje hladinu dvou peptidových hormonů, které stimulují trávicí trakt.

Varování: Lidé s nesnášenlivostí na laktózu by se měli pokusit odstranit zácpu pomocí ostatních položek z tohoto seznamu, aby zabránili průjmu.

Rajčatová šťáva

Vzhledem k tomu, že hlavní příčinou zácpy je nedostatek vlákniny, je důležité zvýšit její spotřebu. Zkuste pití rajčatové šťávy, která má obsah vlákniny nejvyšší ve srovnání s ostatními ovocnými šťávami.

Zázvor

Zázvor působí jako přírodní projímadlo a pomáhá stimulovat aktivitu střev. Pití zázvorového čaje je nejlepší způsob, jak využít jeho léčivých účinků. Přidejte asi 2 čajové lžičky zázvoru do šálku horké vody a pijte 2x až 3 x denně.

Varování: Zázvor může ovlivnit reakci organismu na léky na cukrovku a také nepříznivě ovlivnit účinnost léků na ředění krve. Před konzumací se tedy poraďte s lékařem.

Výše uvedené nápoje jsou pouze krátkodobým doporučením. Nejlepší způsob, jak předcházet zácpě je prostřednictvím stravy, příjmu tekutin a sportu. Ujistěte se, že přijímáte doporučenou denní porci vlákniny – 30 až 35 gramů a doplňujete dostatečné množství tekutin. Vláknina se rozpouští ve vodě a napomáhá zjemnit pevný odpad. Když je stolice měkká, jednodušeji prochází trávicím traktem. Cvičení je také důležité, protože pomáhá stimulovat trávicí systém.