S Kundaliní jógou se setkáváte nebo budete setkávat stále častěji, neboť se jedná o moderní typ jógy, která v sobě zahrnuje ostatní typy tohoto cvičení a snaží se tak odpovídat potřebám dnešního člověka, který se musí rychle adaptovat na složité situace ve svém okolí, být pozitivní, aktivní a kreativní. Díky této józe vyzkoušíte vše od dynamických cvičení, statických pozic (asán), dechových cvičení, meditace, a dokonce i zpívání manter.

Možná si říkáte: „Je to cvičení pro mě?“ Zde se dozvíte, co byste měli vědět.

Rozmyslete si, co očekáváte

Chcete-li čerstvý vzduch a svěží mysl, Kundalini je pro vás. Největší část učení Kundaliní jógy spočívá ve správném držení těla, dýchání, meditaci – vše pro to, abyste byli výkonní a zachovali si klid, inteligenci, jasné uvažování a dostatek energie.

Kundaliní jóga, jak již bylo řečeno, zahrnuje ostatní typy jógy, ale i další cvičení a léčebné metody  – Hatha jógu, Pilates, práci s dechem, hormonální terapii, psychiatrii i energetické léčení. Pokud jste někdy zažili působení marihuany či jiných psychofarmak, Kundaliní jóga vás dostane do podobného stavu i bez nich.

Pokud jste královnou tělocvičny a milujete pocit z toho, že něco děláte pro své tělo, je toto cvičení pro vás. Chcete-li cítit duševní blaženost a klid, s Kundaliní jógou nešlápnete vedle. Nesnášíte hromadná cvičení a pocit, že se jako jediná nedotknete prsty země? Nebojte, Kundaliní jógu můžete cvičit z vlastní pohovky, kancelářské židle i na invalidním vozíku.

Jak to funguje

Pokud máte tělo, Kundalini funguje. Pracuje s vašimi žlázami, nervy a trénuje mysl v nejvyšší možné míře.

Vaše žlázy jsou to, co vás udržuje zdravé na hlubší úrovni a dává vám pocit silného prožitku. Víte, jaký je to pocit, zažít příliv adrenalinu do těla. Jsou to ty samé mechanismy, které vám mohou přinést i další, více žádoucí zážitky, například moudrost, naději či naplnění. Tento druh „emocionální endokrinologie,“ je něco, na co se vědci Candace Pert, Bruce LIpton, a dokonce i Jeho Svatost dalajlama zaměřili při zkoumání lidského evolučního vývoje.

S Kundalini můžete podpořit své žlázy přímo ze židle, na které právě sedíte.

Jen hluboce nadechujte i vydechujte nosem po dobu tří minut. Pokud by toto cvičení prováděl každý z nás denně tři minuty, svět by byl jiné místo. Aktivita dlouhého hlubokého dýchání nosem vyrovnává hypofýzu, přezdívanou „řídící žláza.“ Ta dává příkazy dalším žlázám s vnitřní sekrecí v těle.

Harmonizací hypofýzy díky hlubokému dýchání rychle měníte množství dalších biochemických látek v krvi, čímž upravujete psycho-emocionální zážitek. Vytvoření nové zkušenosti a nové úrovně zdraví může být doslova snadné.

A protože přibývání na váze i hubnutí jsou hormonální, nastavení hypofýzy vám pomůže také k vyvážené tělesné hmotnosti.

Začněte dnes

Vaše inteligence, zdraví, tvořivost a opravdové štěstí jsou natolik důležité, abyste se cvičením začali co nejdříve a zjistili, jak rychle můžete aktivovat hluboké propojení se sebou samým a svým zdravím. V této době silného strachu se stává jogínská a meditační praxe, která nám pomůže k duševní pohodě spíše nezbytností, než jen luxusem.

Praktiky Kunadliní jógy jsou účinné pro vytvoření trvalé a stabilní lidské existence, která je hluboce naplňující a inspirativní a jenž pozitivně ovlivňuje vaši rodinu, práci, kreativitu a celkové žití.

Takže pokud chcete cvičení, které vám pomůže být více inspirovaný a cítit se naplněný, Kundaliní jóga je pro vás to pravé.