Kokosový olej je bohatý na vitaminy a minerály a to je důvod, proč je tak zázračnou surovinou. Již od věků se používal pro zdraví a krásu. Působí jako dokonalý zvlhčovač pleti a je ideální na suché vlasy. Zde je 15 nejlepších nápadů, jak využít tento univerzální olej v každodenním životě.

Rozpraskané rty: Chcete-li jemné a hebké rty, naneste kokosový olej každý večer na svá ústa a nechte působit přes noc. Při denním používání budou za několik dní vaše rty hebké a vláčné.

Ekzém: Pokud bojujete se suchou, popraskanou, svědivou nebo šupinatou kůži, pak vám kokosový olej díky svým hydratačním a protizánětlivým vlastnostem jistě pomůže. Stačí nanést extra panenský kokosový olej na postiženou oblast a rozetřít. Nechte vstřebat do pokožky stejně jako tělové mléko.

Léčí zarudlé oči: Vezměte vatový tampon a namočte jej do kokosového oleje a naneste na oční víčka. Nechte působit 20 až 30 minut a opakujte 2 – 3 krát denně. Kokosový olej oči hydratuje a ničí nežádoucí bakterie, čímž pomáhá při léčbě zarudnutí.

Pomoc od lupů: Masírujte pokožku hlavy teplým kokosovým olejem, poté přikryjte ručníkem a nechte působit přes noc. Ráno umyjte pomocí šamponu. Tento postup opakujte každý druhý den, abyste za měsíc viděli první výsledky.

Proti slunci: Kokosový olej působí jako přírodní opalovací krém pro všechny typy pleti a chrání pokožku před škodlivým slunečním zářením. Stačí použít organický kokosový olej a nechat jej vstřebat po dobu 5 minut. (U moře však raději sáhněte po osvědčených opalovacích krémech).

Zbavuje bolestí zubů: Kokosový olej může snížit citlivost zubů a do značné míry zmírnit i jejich bolest. Namočte prst do organického kokosového oleje a masírujte postiženou oblast po dobu 5 minut. Můžete zkombinovat několik kapek kokosového oleje spolu s hřebíčkovým, nanést na kartáček na zuby a pak čistit jako obvykle.

Léčivá mast: Organický kokosový olej můžete také použít k hojení ran a drobných poranění, protože je v těchto ohledech velmi efektivní. Naneste na postiženou oblast a nechte vstřebat.

Mykóza nehtů: Používejte kokosový olej na nehty ke snížení vzniku plísňových infekcí a k ošetření nehtové kůžičky, aby vaše nehty rostly rychleji.

Bodnutí hmyzem: Smíchejte lžíci čistého kokosového oleje s pár kapkami oleje máty peprné a tea tree k odpuzení much, komárů i včel. Je to bezpečná alternativa k chemickým repelentům, kterou můžete nanést na jakoukoli část těla.

Celulitida: Při boji s celulitidou smíchejte jednu polévkovou lžíci kokosového oleje s 10 kapkami grapefruitového esenciálního oleje a postižená místa masírujte pevným kruhovým pohybem. Následně masírujte kartáčem, abyste stimulovali krevní oběh a podpořili buněčný detox.

Nachlazení: Zkombinujte panenský kokosový olej s několika kapkami eukalyptového či mátového oleje a vetřete směs na hruď pro usnadnění dýchání. Dohromady tyto oleje zvyšují krevní oběh a čistí dýchací cesty, což vám pomůže ke klidnějším nocím.

Léčba opruzenin: Abyste zabránili opruzeninám, naneste vrstvu čistého kokosového oleje na potřebná místa. Kokosový olej působí jako štít zabraňující vyrážce po plenkách.

Ošetření po holení: Naneste čistý kokosový olej na místa, kde se často holíte, neboť jsou náchylná k infekcím. Olej změkčuje pokožku, takže chloupky mohou snadno růst správným směrem, aniž by zarůstaly, olej navíc zabíjí bakterie.

Hojení popraskaných pat: Před spaním naneste vrstvu organického kokosového oleje a jemně masírujte paty po dobu 5 – 10 minut. Poté si oblečte bavlněné ponožky a nechte přes noc. Pro lepší výsledky můžete ke kokosovému oleji přimíchat bambucké máslo.