Nikomu ji nepřejeme, známe ji všichni a každého z nás jednoho dne potká – bolest zubů. Ta může být doslova nesnesitelná. A jako naschvál nás přepadne ve chvíli, kdy náš zubař již neordinuje a na pohotovost je zpropadeně daleko. Co s tím? Pár triků, jak na bolest zubů, vám poradíme.

Bolest zubů nepodceňujte

Než ale začneme, tak si řekněme, že žádnou bolest zubů bychom neměli podceňovat. Když se už zub ozve, má to svoji příčinu (kaz, váček, zánět dásně atd.) a jestliže se ozve jednou a pak na chvilku přestane, stoprocentně se ozve znovu a daleko silněji. Proto, když to jen trošku jde, upalujte k zubaři.

Jak vyzrát na bolest zubů?

Hřebíček – žvýkejte hřebíček nebo použijte olej z něho, dostaví se úleva, neboť hřebíček obsahuje eugenol, což je lokální anestetikum.

Led – kostky ledu dejte do igelitového sáčku a následně do šátku a přiložte na tvář asi na čtvrt hodiny. Mělo by se vám ulevit.

Tea tree olej – kápněte si ho na prst a potřete si bolavou dáseň. Nebo si můžete do sklenice s vodou dát pět kapek a ústa pak několikrát za hodinu proplachovat.

Sáček z černého čaje – na několik minut si ho přiložte na tvář a nechte působit.

Zázvorový prášek – půl lžíce smíchejte se stejným množstvím mleté červené papriky a s vodou tak, aby se vytvořila pasta. Tu pak naneste na bolavý zub, měla by se dostavit úleva.

Peroxid vodíku – vždy10 minut peroxidem vyplachujte ústa, alespoň 3x denně, mělo by dojít ke zmírnění bolesti.

Citron – vložte do úst kousek citronu na bolavé místo a pak ho cucejte. Několikrát opakujte.

Čaje – pomoci by měly i čaje z bylinek, především pak řepkový, šalvějový, mátový, heřmánkový, jitrocelový. V ústech si čaj několikrát denně převalujte a vyplachujte.

Česnek – drsnější kůra, ale zabírá. Stroužek česneku v ústech rozkousejte.

Alkohol – slivovice, vodka atd. Lok do úst, vykloktat, několikrát převalit a vyplivnout, anebo spolknout. Několikrát za den opakujte a bude vám hej, minimálně vás to utlumí a ten zub snad taky.

Upozornění – jsou to jen rady na momentální snížení bolesti, váš problém to neřeší, takže určitě zamiřte k zubaři, byť se momentálně budete cítit lépe.