Jeden výzkum zabývajícími se alergiemi prokázal, že při poslechu Mozarta alergici reagují na dráždivé podněty mírněji. V návaznosti na to jsme objevili jinou studii, kdy vědci zkoumali alergické reakci lidí na roztoče. Jednu skupinu nechali dívat se na videa s Charlie Chaplinem a druhá polovina sledovala Weather Channel. U toho je vědci infikovali roztoči. Ti, kteří sledovali vtipná videa, na viry skoro nereagovali až několik hodin. Tím zjistili, že smích může hrát roli při eliminování dopadů alergií.

Je nějaká šance, že by mohl smích udržet štíty našeho imunitního systému vztyčené navzdory všemu po hodně dlouhou dobu? To asi ne. Pokud lidi sledují komika a smějí se po dobu jedné hodiny, aktivita obranných buněk se zvyšuje, i když jenom na určitý čas. Stoupá u nich taky hladina bílých krvinek, čímž se zvyšuje obranyschopnost organismu. Stoupá i hladina interferonu a produkce účinných protilátek, a to vydrží až do druhého dne. Takže vaše tělo chrlí víc účinných protilátek jenom proto, že jste den předtím viděli vtipné video. Zdá se tedy, že humor dělá to nejlepší hned na dvou frontách. Jednak zabraňuje fatálním alergickým reakcím a taky posiluje naši imunitní ochranu.

Ale má to jeden háček. Musíte se skutečně smát. Čím víc se budete smát, tím bude aktivita vašich buněk vyšší. Pokud vidíte něco vtipného a jenom se nad tím pousmějete, váš imunitní systém si toho pravděpodobně ani nevšimne. Pokud se nesmějete skutečně fyzicky, tedy abychom tak řekli celým tělem, nemá to ty správné účinky. Hladina buněk, kterou smích zvyšuje, zabraňuje vzniku rakoviny. Takže zvyšujte tuto hladinu pravidelně a ubráníte se tak nachlazení i rakovině.

Až se budete příště rozhodovat, na co půjdete do kina nebo divadla, koukejte se po té nejpraštěnější komedii. Ale ne nutně. Když odborníci zkoumali lidi s alergií na latex, nechali je sledovat video o počasí a pak mrazivé drama. Informace o počasí nevzbudily u účastníků žádné emoce, takže se v testech na alergické reakce neobjevily žádné mezní hodnoty. Pokud jde o pomoc s alergií, je jedno, jestli se budete smát nebo budete plakat. Pomůže vám jakákoliv z těchto extrémnějších emocí.

A co ještě můžete udělat pro svůj ochranný systém? Polibek! Kdybyste zkoumali líbání, zjistíte, že tato příjemná aktivita by měla mít celou řadu negativních dopadů, protože jím přenášíte spousty bakterií. Ale je to právě naopak. Pokud se někdo s alergií bude líbat po dobu 30 minut, významně tak sníží intenzitu alergické reakce. Pokud byste se chtěli jenom objímat, účinek bude nulový. Sečteno a podtrženo – líbejte se a zbavíte se alergické rýmy (ucpaný noc a svědění očí) nebo alergické dermatitidy (ta otravná vyrážka). Začíná jaro, takže se milujte a líbejte.