V tomto ročním období je najdete téměř všude. Na okrajích pole, silnice, louky, i na vaší zahradě. Obyčejné kopřiva má však neobyčejné účinky a je považována za skutečný všelék. O tom, že pít kopřivový čaj je zdravé jste již určitě slyšeli. Pojďme si říci proč vlastně je kopřiva zdravá, jaké jsou možnosti jejího využití a způsoby zpracování.

Kopřiva

Je vytrvalá rostlina dorůstající do výšky 50–150 cm, někdy až 2 metrů. U nás je nejrozšířenější kopřiva dvoudomá a kopřiva žahavka. Obecně je vnímána jako plevel, nebo jako krmení pro mladou drůbež, nicméně její léčebné účinky jsou známy již po staletí. Pro léčebné účely se sbírají především listy nebo nať. Doporučuje se sbírat kopřivu od jara do září, nejúčinnější látky získáme údajně ze sběru byliny do 15. května. Nejlépe je sbírat ji v polích a loukách, které jsou dostatečně vzdáleny od silnic a komunikací, tam je kopřiva samozřejmě nejzdravější. Listy se suší ve stínu, nikoliv na přímém slunci.  Kopřiva obsahuje chlorofyl, minerální látky,, zejména hořčík, dále karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, histamin a serotonin , dále sacharidy vitamíny (např. B2 a v mladých listech vitamín C), aminokyseliny, glukoniny,  třísloviny a další prospěšné látky.

Léčivé účinky

Jsou opravdu širokospektré. Kopřiva léčí nemoci sleziny, ledvin, žlučníku, ekzémy, chudokrevnost,  zahlenění dýchacích cest i žaludku, čistí krev, detoxikuje organismus, odstraňuje ledvinové kameny, podporuje funkcí slinivky, léčí žaludeční vředy, potírá virové a bakteriální infekce, odstraňuje únavu a vyčerpanost, pomáhá proti otokům a zavodnění organismu. Pomáhá proti alergiím, dně a revmatu, zužování cév a tepen, podporuje imunitu, podporuje růst vlasů. Je prevencí proti rakovině.

Způsoby užívání a zpracování

Nejjednodušší je kopřivový čaj – ve čvrtlitru vroucí vody krátce vylouhujeme vrchovatou lžičku kopřivy. Kopřivovou tinkturu vyrobíme z oddenku kopřivy. Očištěný ho nakrájíme a zalijeme v lahvi pálenkou, necháme odstát 14 dnů.  Kopřivový výluh k omývání těla a vlasů si vyrobíme také snadno : větší hrst kopřivy dáme do 5 ti litrů studené vody a zahřejeme k varu. Necháme ještě 5 minut vylouhovat a pak scedíme. Uchováváme na chladném a tmavém místě. Lze použít i čerstvou šťávu z kopřivy, která náš organismus opravdu „nakopne“ a je velmi účinná na ekzémy. Stačí ji umlít a šťávu vymačkat, nebo ji dát do odšťavňovače. Kopřiva se dá využít hojně i v kuchyni, a to nejen do klasické velikonoční nádivky. Lze ji použít jako špenát, přidat do polévek, najdete recept i kopřivové těstoviny, polévku, dokonce med.

Tak pojďte zkusit účinky této zázračné byliny, možností máte dost. Je to snadná přírodní cesta ke zdraví.